2024. június 11. - Barnabás

Klímacsúcs: hajnalig tartanak az államfői beszédek

Elkezdődött az állam- és kormányfői beszédek második felvonása csütörtökön a koppenhágai klímacsúcson; Bajnai Gordon magyar miniszterelnök délután szólal fel a plénum előtt.
2009. december 17. csütörtök 15:43 - HírExtra
A szerdán megtartott több mint 50 beszéd után csütörtökön - sőt várhatóan péntek hajnalig - 132 beszéd hangzik majd el az ENSZ klímatárgyalások magas szintű szakaszának nyitányaként. Eközben a felszólalások ideje alatt is folytatódnak a tárgyalások. A hivatalos program szerint csütörtökön éjfél után is több mint 20 vezető - főként szakminiszterek és nagykövetek - mond beszédet, így nagy valószínűséggel péntek hajnalig elhúzódik az esemény.

Délelőtt megtartotta beszédét többek között Kevin Rudd ausztrál, és Gordon Brown brit miniszterelnök, valamint Simon Peresz izraeli elnök.

Később lép a delegáltak elé Frederik Reinfeldt svéd, José Sócrates portugál miniszterelnök, valamint Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia és Mahmud Ahmadinedzsád iráni elnök. A felszólalók között lesz még például Albert monacói herceg, José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő, Miheil Szaakasvili grúz elnök, és Igor Suvalov orosz miniszterelnök-helyettes.

Barack Obama, az Egyesült Államok (USA) elnöke, akinek érkezését nagy várakozások előzik meg, pénteken érkezik Koppenhágába. Az USA képviseletében csütörtökön késő este Todd D. Stern főtárgyaló tart beszédet.

A konkrét vállalásokkal és kibocsátás-csökkentési javaslatokkal továbbra is adós Kínai Népköztársaságból a hivatalos program szerint csütörtökön Csang Ping, a kínai Országos Fejlesztési és Reformbizottság vezetője mond beszédet, de már Ven Csia-pao kínai miniszterelnök is a helyszínen tartózkodik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását