2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem a kórházak "nyelik be" az új influenzát

Hál' istennek csak durván a fele igaz annak, amit Pesti Imre tegnapi sajtótájékoztatóján az egészségügyi ellátórendszerről mondott, mert ha nem így lenne, mára talán össze is omlott volna a magyar közgyógyellátás.
2009. december 14. hétfő 15:59 - Nagy András
Életbevágó követelés

Ha már azt a huszonötöt nem is fizeti ki, amire valójában szükségük lenne, legalább a korábban beígért hatmilliárd forintot adja oda még idén a kórházaknak – követeli a Fidesz a kormánytól.

Pesti Imre - az ellenzéki párt szakpolitikusa, aki sokak szerint egy leendő Orbán-kormány egészségügy-minisztere lehet - tegnap állt elő kívánságával: „fizesse ki a kormány a kórházaknak még az idén azt a 6 milliárd forintot, amit megígért nekik korábban”.

Pesti emlékeztetett rá: a kórházak az ősszel még 25 milliárd forint plusztámogatást kértek az „életben maradáshoz”, ám a pénzt azóta sem kapták meg. Pesti ugyanakkor nem is ezt az összeget követeli az ellátórendszer számára, hanem annak a tízmilliárdnak a fennmaradó részét, amelyből négyet novemberben már átutaltak a kórházaknak, és amely egy korábban zárolt tíz és fél milliárdos keretből származik.

S bár csak december derekán járunk, Pesti máris fizetéselmaradásról beszél, mikor azt mondja: „a kifizetés késedelme azt jelenti, hogy a várólisták napról napra hosszabbodnak, műtétek maradnak el, a kórházmenedzsment rákényszerül, hogy a szakembereket csak olcsóbb beavatkozásokra vegye rá”.

Késésről (egyelőre) szó sincs

Az egészségügy fekete évei
Pesti Imre azt is megállapította: a 2010-es költségvetés 13 havi finanszírozása kevesebb lesz, mint a 2009-es 11 havi támogatása. A kormányzat ezzel együtt a 2010-es költségvetésből fedezi az influenzaoltásokat és a közalkalmazottak bérkiegészítését is, annak jövőre való áttolásával. "A Gyurcsány-Bajnai kormányzás az egészségügy számára négy fekete évet jelentett". A szocialisták az elmúlt évek rossz költségvetéseinek oltárán "több alkalommal is feláldozták az egészségügyet, csőd szélére sodorták az ellátást" - fogalmazott.
MTI
Dr. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöke, a Siófoki Kórház igazgatója a HírExtra megkeresésére megerősíti, a korházak számolnak a decemberre beígért hatmilliárd forinttal, igaz, nyilatkozatából egyértelműen kiderül, a kormány még nem késett el a pénzosztással.

A kórházvezető elmondásában a kormány és a kórházak közötti őszi megállapodás arról szólt, hogy egy októberi utalással négy és fél milliárdot kapnak az ellátók, egy decemberivel pedig további hatmilliárdhoz jutnak hozzá. Varga Ferenc szerint, bár a megállapodásban nincs szó decemberi kifizetésről csupán a már említett decemberi utalásról, az alku szellemisége azt sugallja, hogy a szóban forgó hatmilliárdhoz a kórházak még az idén hozzájutnak.

Amennyiben tehát az OEP még decemberben elutalja a korábban zárolt tízmilliárd forint fennmaradó hányadát, nem lehet szó a megállapodás felrúgásáról, igaz, jogilag abban az esetben sem fedhető meg a kormány, ha még ebben az évben átutalja a hatmilliárdot, ám az csak januárban érkezik meg a kórházakhoz. Erkölcsi értelemben ugyanakkor ez súlyos mulasztás lenne a részéről – véli Varga.

Mivel Pesti a forráshiány folyományaként hosszabbodó várólistákról, fizetésképtelen kórházakról, összeségében pedig a betegellátás korlátozásáról beszélt, arról is megkérdeztük Vargát, mi a helyzet ma az egészségügyi ellátórendszerben.

Ő portálunknak megerősítette, nem tudnak már mással védekezni a kórházak, mint bizonyos szolgáltatások visszafogásával, a várólisták hosszabbításával, illetve egyes szerződéses beszállítók, orvosok felé történő tartozás-felhalmozással.

H1N1: nem a kórházak „nyelik be”

Januárban érkezhet 38 milliárdnyi többlet
A kormány és a kórházak között létrejött októberi megállapodás a negyedévente esedékes finanszírozás egy hónappal történő előrehozását is tartalmazza – emlékeztet a Magyar Kórházszövetség elnöke. Így még egy 38 milliárdnyi összeg januárban pluszforrásként kerülhet a rendszerbe, mert időközben az országgyűlés a 719 milliárdos összevont szakellátási kvótát megemelte 757 milliárd forintra.
Cáfolja ugyanakkor Pesti azon állításait, mi szerint egyrészt újabb terhet jelent a kórházak számára, hogy 30-50 fős influenzaosztályokat kell létrehozniuk, amelyeken jelenleg csak 4-5 beteg fekszik, másrészt, hogy ez óriási ráfizetés, mert a készenlétet az állam nem finanszírozza.

Mint Varga mondja, a súlyponti kórházaknál – az általános katasztrófatervnek megfelelően – valóban kötelező felkészülni a területi új influenzás betegek fogadására, és ez egy folyamatos készenlétet kíván. A kórházvezető ugyanakkor úgy látja: a készültség csak akkor jár majd pluszköltséggel, amikor ténylegesen is előáll a H1N1-el fertőzött tömegek ellátási kényszere.

Addig minden kórház csupán az elvi lehetőségét tartja fenn egy adott esetben 30-50 fősre bővíthető influenzaosztály létrehozására – mondja. Egyébként pedig úgy tájékoztat, a kormányzat korábban felelősséget vállalt arra vonatkozóan, hogy a magasabb költségeket egyedi elszámolásos formában az intézeteknek megtéríti.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását