2024. június 16. - Jusztin

Parkolás: mindörökké Centrum?

A Parlament tegnap meghozta azt a döntést, amivel lassan három éve adós: vizsgálóbizottságot alakít a Centrum parkolási ügyeinek feltárására. Csakhogy a cég közben tovább kasszíroz.
2009. december 15. kedd 16:09 - Pásztor Balázs
Centrum-korszakok

Miután annyit írtunk már a két parkolással foglalkozó, egymással szinte teljesen azonos Centrum Kft-ről, és a sajtón kívül az emberek nagy része is tudatban darabokra szedte az ügyet - vagy magukat a cégeket -, végül a Parlament is eljutott odáig, hogy valamit tenni kéne az ügyben. Feltámasztották hát Herényi Károly ezeréves javaslatát, és összeállítottak egy vizsgálóbizottságot a parkolási botrányok felgöngyölítésére.

Azonban érthetetlen az az időhúzás, ami az ügyet kísérte, ugyanis a jelek szerint az összes parlamenti párt egyetértett a témában: az indítványt a Tisztelt Ház 343 igen, 7 nem szavazattal és 1 tartózkodással szavazta meg. Akkor miért kellett majd három évet várni erre?

A legkézenfekvőbb indok a Centrum meggyengülése, és a háttéremberek kivonulása. Ugyanis a Centrum tízéves szerződése majd mindenhol lejár 2010 kezdetén, és főváros egyértelműen a fővárosi tulajdonú Parking kft-re akarja bízni a fővárosi parkoltatást, így túl nagy pénz sincs már a dologban. Ráadásul az alkotmánybíróság is erős megálljt intett.

Az önkormányzatok nagy része már csak azért sem akarja újra a Centrumra bízni a parkoltatást, mivel a cég(ek) neve a sikeres sajtóhadjárat nyomán egybeforrt a korrupcióval, és az is világossá vált, hogy az önkormányzatok milliárdokat buktak az ügyleten. Még Kupper András, a cég mögötti politika képviselője is eladta egy rokonának a részesedését.

Nem adják fel


Azonban mindennek ellenére maradt még a Centrumnak befolyása: a VII. kerület újabb tíz évre szerződést kötött egy parkolási konzorciummal, amelyben benne van legalább az egyik Centrum Kft. is. Viszont most már nem annyira „szörnyű” a helyzet, mint volt: Gergely József, Erzsébetváros alpolgármestere szerint a megkötendő szerződés alapján a kerület az eddigi parkolási bevételek többszörösét fogja kapni, és több kiskapu is belekerül majd a dokumentumba. Többek közt az, hogy a konzorcium szó nélkül feláll és elmegy, ha jövőre megszűnik a jogszabályi háttér - ami könnyen lehetséges. Mindenesetre érdekes tény, hogy mindössze egyetlen „érvényes és eredményes ajánlat érkezett”.

Pletykák szerint más kerületekben is hasonló módon próbálnak terjeszkedni. Elvégre az eddigi tenderkiírások alapján már több önkormányzat is mutatott hajlandóságot a Centrummal való újabb szövetségre, igaz ezek vége rendre súlyos büntetések lettek. Azonban a megrovások eddig sem zárták ki az önkormányzatokat bármilyen visszás eset elkövetésétől - gondoljunk csak Hunvald György fizetésének nem megvonására.

Egy bizottság mind felett...

A felállítandó bizottságnak négy MSZP-s, két Fideszes, egy SZDSZ-es és egy KDNP-s tagja lesz (egy fideszes és egy MSZP-s társelnökkel), valamint részt vesz még benne tanácskozási joggal a javaslat benyújtója, Herényi Károly is. Az elképzelések szerint a bizottság választ ad majd olyan kérdésekre, hogy „miért engedhette meg hét éven keresztül számos fővárosi kerület - a VI., VII., VIII., majd az I., II., és III. kerület - vezetése azt, hogy a Centrum Parkoló Kft. 10 évre megingathatatlan pozíciót szerezzen a parkolóhelyek üzemeltetésében” vagy „hogyan engedhette meg az érintett kerületek vezetése, hogy a Kft.-vel kötött hátrányos szerződés alapján a kerületeket hét év alatt több milliárd forintos kár érje”?

A HírExtra megkeresésére Herényi Károly elmondta, hogy az ügy azért húzódott ennyi ideig, mert a szocialista többség az alkotmánybírósághoz fordult, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottság vizsgálódhat-e önkormányzati ügyekben, és az AB döntése csak ez év nyarán született meg. A képviselő megjegyzése szerint ez azért is furcsa, mert már korábban is voltak ilyen bizottságok - példának okáért a Tocsik-bizottság -, így nem kellett volna az AB-hez fordulni. Azt is elismerte, hogy az AB döntése után az MDF frakciójának megszűnése is komoly késlekedést okozott.

A képviselő elmondása alapján csupán februárban lehet majd szavazni a bizottsági tagok kilétéről, és az csak ez után fogja tudni elkezdeni a munkát, amire maximum 60 napja lesz. Herényi szerint a bizottság erősen megkérdőjelezhető eredményt fog elérni, hisz abba az két párt (Fidesz, MSZP) adja az elnököt és az alelnököket meg a tagság jó részét, akik érintettek az ügyben. A cél az, hogy kiderítsük a szerződések megkötésének motivációját, a Centrum hátterét, és hogy hova folyt be a parkolási pénzek túlnyomó többsége - fogalmaz Herényi. (Egyes felmérések szerint az önkormányzatok a teljes összeg 20 százalékánál is kevesebbet kaptak.)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását