2024. április 25. - Márk

Erősebb orosz szerepválallást Afganisztánban?

A NATO-főtitkár azt kéri Moszkvától, hogy több felszereléssel és afgán katonák kiképzésével támogassa a szövetség afganisztáni misszióját.
2009. december 15. kedd 22:56 - HírExtra
Anders Fogh Rasmussen első hivatalos (NATO főtitkári minőségében) moszkvai útja előtt kedden Koppenhágában nyilatkozott a sajtónak. Oroszország most is nyújt segítséget a szövetségesek utánpótlásának eljuttatásában, de Rasmussen a tranzit feltételek biztosításánál többet szeretne elérni. "Úgy vélem, segíthetnének az afgán katonák kiképzésében, továbbá felszereléssel és egyéb módon is támogathatnák az afgán biztonsági erőket" - mondta a főtitkár. Moszkva - tekintettel saját keserű tapasztalataira - úgy döntött, hogy nem küld csapatokat az országba.

A Szovjetunió 1979-ben szállta meg Afganisztánt, hogy segítséget nyújtson a kommunista vezetésnek, de a felkelőkkel vívott mintegy tíz esztendős háborúban 15 ezer katonáját vesztette el, mielőtt kivonta csapatait. Az afgán veszteséget közel egymillió főre becsülik. Ugyanakkor azzal Moszkva is tisztában van, hogy a tálibok térnyerése - ha a szélsőséges iszlámisták beszivárognak Közép-Ázsiába - veszélyezteti saját érdekeit is.

Oroszország NATO-nagykövete a héten úgy nyilatkozott, hogy az orosz segítség bármi lehet, kivéve csapatküldés.

NATO-források azt szeretnék, ha Moszkva helikoptereket, könnyűfegyvereket és lövegeket szállítana az agán hadseregnek, és lehetőleg ezeket nem eladná, hanem ajándékozná.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását