2024. április 29. - Péter

Jót tesz Mozart a koraszülötteknek

Mozart zenéje lassíthatja a koraszülöttek nyugalmi anyagcseréjét, ezáltal segíti súlygyarapodásukat - közölték izraeli kutatók a Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmányukban.
2009. december 8. kedd 14:06 - HírExtra
Két egymást követő napon félórányi zenehallgatás után mérték húsz koraszülött, ám egyébként egészséges baba nyugalmi anyagcseréjét, majd ugyancsak két napon át zene nélkül.

A vizsgálatot irányító Ronit Lubetzky, a tel-avivi Sourasky Medical Center kutatója aláhúzta, hogy a Baby Mozart című cd tíztől harminc perces hallgatása akár 13 százalékkal csökkentette a koraszülöttek nyugalmi anyagcseréjét.

A szerzők tanulmányukban megjegyezték: azt nem tudták bizonyítani, hogy önmagában a zene vagy kifejezetten Mozart zenéje gyakorolta-e a jótékony hatást. Utaltak azonban egy korábbi vizsgálatra, amelyből kiderült, hogy Mozart zenéje hatékonyabban csökkentette a rohamok számát az arra hajlamos felnőtteknél, mint más klasszikus zenék.

Véleményük szerint a Mozart muzsikájában gyakran ismétlődő dallamok okozhatják az agyat elcsendesítő hatást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását