2024. május 5. - Györgyi

Két kampányfinanszírozási javaslat a Ház előtt

Egy MSZP-s és egy fideszes javaslat is fekszik a Ház előtt a kampányfinanszírozásra vonatkozóan, előbbit az alkotmányügyi bizottság már általános vitára alkalmasnak is találta.
2009. december 7. hétfő 16:01 - HírExtra
Az MSZP múlt pénteken terjesztette be az Országgyűlés elé a civil szervezetek által megfogalmazott, az átlátható kampányfinanszírozásról szóló javaslatot, a Fidesz-KDNP hétfőn nyújtotta be saját indítványát az olcsóbb és átláthatóbb kampányról.

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn tárgysorozatba vette és általános vitára ajánlotta a Tóbiás József (MSZP) által jegyzett, korábban a Trancparency International és a Freedom House által megfogalmazott, a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló javaslatot.

Ez azt szorgalmazza, hogy a választást a szavazást megelőzően 60 nappal kell kiírni. A választási kampány a választás kitűzésének napjától a szavazást megelőző nap 0 óráig tart; a jelöltekre a jelölő szervezetek legfeljebb 5 millió forint költhetnének, ezt az összeget 2011-től a fogyasztói árindexszel évente kell növelni. Létrejönne a kampányszámla, és kampányidőszakon kívül politikai hirdetés nem lenne közölhető. A műsorszolgáltatók politikai hirdetést csak a választást megelőző 21 . napot követően sugározhatnának.

A szocialista a törvényjavaslat a kihirdetését követő 30. napon lépne hatályba.
A Fidesz-KDNP javaslata szerint a választást legkésőbb 30 nappal a szavazás napja előtt kellene kitűzni. Az ellenzéki frakciószövetség is létrehozná a kampányszámla intézményét, de nem emelné a jelöltekre költhető 1 millió forintos összeget, és megtiltaná, hogy az országos kereskedelmi műsorszolgáltatók a kampány ideje alatt politikai hirdetést tegyenek közzé.

A Fidesz-KDNP kötelezné a kormány tagjait, hogy választási kampány ideje alatt a választással kapcsolatos kiadásaikat jelölő szervezetük kampányszámlájáról történő átutalással egyenlítsék ki a központi költségvetésnek.

Az ellenzéki javaslat a kihirdetése napján lépne életbe.

A parlament november 30-án utasította el az MSZP pártfinanszírozás átláthatóságára tett javaslatát. A Fidesz szavazás előtt akkor azt kérte, az Országgyűlés vegye inkább tárgysorozatba az ő javaslatát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását