2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kormányülés a Mount Everest lábánál

A Mount Everest lábánál, egy 5262 méteres fennsíkon tartott kabinetülést pénteken a nepáli kormány, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedés következtében gyors ütemben olvadó himalájai gleccserekre.
2009. december 4. péntek 23:48 - HírExtra
Madhav Kumar nepáli kormányfő 22 miniszterével helikopterrel érkezett a Kalapattar-fennsíkra, ahol hagyományos serpa tiszteletadás után fogadták el a hétfőn kezdődő koppenhágai klímacsúcson felolvasandó miniszteri beszédet.

A miniszterelnök-helyettes szerint Kumar a gazdag országok vezetőit arra szólítja fel, hogy nemzeti össztermékük (GDP) másfél százalékával járuljanak hozzá a fejlődő országok klímaváltozással kapcsolatos kiadásaihoz.

"Határozatunk értelmében a fejlett országoknak fizetniük kellene a szegény országoknak, mert mi szenvedünk a gazdagok okozta szén-dioxid-kibocsátástól" - mondta Sujata Koirala miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy erre a lépésre Nepál jövőjének érdekében kényszerülnek.

Tudósok szerint a himalájai gleccserek néhány évtizeden belül teljesen elolvadhatnak, komoly aszályokat okozva Ázsia jelentős részén. A Himalájából eredő folyók 1,3 milliárd ember számára jelentenek vízforrást.

A Mount Everest (Csomolungma) megmászására készülő alpinisták alaptáborának közelében tartott nepáli kabinetülés nem az első alkalom, hogy egy kormány a klímaváltozás veszélyeire próbálja felhívni a figyelmet.

A maldiv kormány októberben tenger alatti tanácskozással figyelmeztetett a tengerszint-emelkedés veszélyeire. A Maldív-szigetek területének 80 százaléka egy méternél alacsonyabban fekszik, legmagasabb pontja mindössze 2,3 méterrel van a tengerek szintje felett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását