2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gothár kapja a Pro Cultura Hungaro-Russica Díjat

Gothár Péter színházi és filmrendező veheti át péntek este az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért, valamint az ELTE Ruszisztikai Központja által közösen odaítélt Pro Cultura Hungaro-Russica Díjat.
2009. december 4. péntek 11:27 - HírExtra
Az alkotó az indoklás szerint az orosz kultúra kortárs és klasszikus értékeinek eredeti, alkotó újraértelmezéséért, illetve a magyar kultúra részeként való terjesztéséért veheti át az Orosz Nyelv Éve alkalmából 2007-ben alapított díjat - tájékoztatta Szvák Gyula, az ELTE Ruszisztikai Központjának vezetője pénteken az MTI-t.

Gothár Péter 1947-ben született Pécsett. 1993 óta a budapesti Katona József Színház rendezője, emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem Filmes Tanszékének egyetemi tanára, számos film rendezője. Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas.

A Katona József Színház jelenleg is játssza Gothár rendezésében Leonyid Andrejev Kutyakeringő című darabját. Korábbi rendezései között szerepel Mihail Bulgakov Kutyaszív, Venyegyikt Jerofejev Walpurgis-éj, avagy a kővendég léptei, Vaszilij Szigarjev Fekete tej, A. I. Vvegyenszkij Ivanovék karácsonya, Majakovszkij Gőzfürdő és Alekszandr Osztrovszkij Erdő című darabja.

A Pro Cultura Hungaro-Russica Díjat 2007-ben Vass Lajos, az Operaház főigazgatója, tavaly pedig a Duna Televízió Filmszerkesztősége kapta.

Az ünnepélyes díjátadón további elismeréseket is kiosztanak. Ruszista Életműdíjat kap D. Zöldhelyi Zsuzsa, az ELTE nyugalmazott professzora, az Év Ruszistája címet pedig Goretity József műfordító érdemelte ki. Az Év Orosztanára Szilágyi Erzsébet miskolci középiskolai tanár lett.

Az egyéni díjazottak a kitüntető oklevélen kívül egyhetes moszkvai tanulmányutat kaptak az alapítvány és a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ jóvoltából az ottani Collegium Hungaricumba.

Az év legjobb oroszdolgozatát a két hallgatói kategóriában Venekei Linda (ELTE) és Szirkó András (Corvinus Egyetem), a doktorandusz kategóriában Kristó Sándor (Szegedi Tudományegyetem) érdemelte ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását