2024. június 1. - Tünde

Bomlott a helyi Fidesz- MSZP koalíció

Felmondta az együttműködést a Somogy Megyei Közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciója az MSZP-vel - a döntést a teljes frakció részvételével pénteken megtartott rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Csorba Ottó frakcióvezető.
2009. december 4. péntek 16:45 - HírExtra
Indoklása szerint az MSZP-frakcióval 2006-ban megkötött koalíciót azért mondták fel, mert a szocialisták - köztük Kolber István országgyűlési képviselő, közgyűlési tag - felrúgták a somogyiak érdekében megkötött megállapodást - közölték.

"A szocialista képviselők nem voltak hajlandóak elhatárolódni a Somogy Megyei Önkormányzatot és a megye lakosainak életét megnyomorító költségvetéstől" - fogalmazott Csorba Ottó.

A szocialisták több mint 900 millió forintot vettek el a somogyi emberektől a Bajnai-csomag megszavazásával, és ezzel a Magyar Szocialista Párt képviselői "méltatlanná váltak Somogy megye és polgárainak képviseletére" - fogalmazott.

A Fidesz, az MSZP és a Somogyért Egyesület frakciója a 2006-os önkormányzati választás után - az országban egyedülálló módon - nagykoalíciót hozott létre a 40 tagú, fideszes elnök vezette közgyűlésben.

A 10 tagú Somogyért Egyesület a múlt évben kilépett a koalícióból, miután sem a közgyűlés elnöke, sem a fideszes többség nem támogatta az egyesület elnökének, Gyenesei Istvánnak, majd a frakció egy másik tagjának alelnökké választását.

A 2006-ban 20, jelenleg 22 tagú Fidesz-frakció - a Somogyért Egyesületből ketten a közelmúltban átléptek a Fidesz-frakcióba - és a 10 tagú MSZP frakció közötti koalíció fennmaradását a Fidesz - mint azt a szeptemberi közgyűlésen bejelentették - az ország jövő évi költségvetésének megszavazásától tette függővé.

A frakcióvezető bejelentette továbbá, hogy a közgyűlés megvonta a kormányi kapcsolatokért felelős Kolber István MSZP-s országgyűlési képviselőtől a tanácsnoki tisztet és az ezzel járó tiszteletdíjat.

Sárdi Árpádot, az önkormányzat szocialista alelnökét nem szólították fel a lemondásra. Az indoklás szerint azért nem, mert "több alkalommal világossá tette: nem ért egyet a megszorító intézkedésekkel".

Feigli Ferenc, az MSZP-frakció vezetője a sajtótájékoztató után újságíróknak azt mondta: értetlenül állnak a döntés előtt, azt pedig elfogadhatatlannak tartják, hogy egy napirendi pont, a megye jövő évi költségvetési koncepciójának tárgyalása kapcsán tudták csak meg, hogy felmondja a koalíciót a Fidesz képviselőcsoportja.

A szocialista frakcióvezető "sajnálatosnak és gyáva megoldásnak" nevezte, hogy a Fidesz-frakció sajtótájékoztatón jelentette be a koalíció felmondását, hozzátéve: háromévi együttműködés után elvárták volna, hogy ezt "szemtől szembe" tegyék meg.
Feigli Ferenc frakciója nevében visszautasította és elfogadhatatlannak nevezte a Kolber Istvánt ért vádakat, miszerint azért "hívták vissza", mert nem tett semmit a megyéért, "holott rengeteget tett a megye fejlődéséért".

A somogyi közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője úgy vélekedett: "a Fidesz-frakció egyetlen tagja nem tett többet a megyéért, mint mondjuk a húsz éve ott ülő és a megyéért dolgozó MSZP-s képviselők".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását