2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyurcsány jótékonykodik

Gyurcsány Ferenc jelenleg a három közéletben betöltött funkciója után - miniszterelnök, pártelnök, parlamenti képviselő - összesen bruttó 1.656.000 forint jövedelmet kap, amiből befizet minden adót és járulékot, a nettó összeget pedig - ahogyan eddig is é
2007. december 7. péntek 14:18 - Hírextra
A Népszava pénteki számában számolt be arról, hogy havi másfél millió forintnál is többet kapnak majd jövőre a közjogi méltóságok a kormány és a közszolgálati szakszervezetek közötti, a közszféra 2008-as béremelésére vonatkozó megállapodás értelmében. Az öt közjogi méltóság - a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke - juttatása a mindenkori miniszteri alapilletmény két és félszerese. A minisztereknek automatikusan jár az öt százalékos emelés, így a közjogi méltóságok illetménye is ennyivel emelkedik - írja a lap.

Daróczi Dávid elmondta: a miniszterelnök fizetése jelenleg bruttó 1.435.500 forint havonta. Gyurcsány Ferencnek a törvény szerint kötelező felvennie a pénzt, de ezt az elejétől kezdve minden hónapban át is utalja jótékonysági célokra. Miniszterelnökként megilleti őt a 13. havi juttatás is, amit szintén az utolsó fillérig karitatív szervezeteknek utal át. A külföldi utazások idejére járna napidíj is a kormányfőnek, de ezt a jogszabályok szerint nem kötelező felvennie, így Gyurcsány Ferenc nem is teszi - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A miniszterelnök a 2006-os parlamenti választások óta parlamenti képviselő is, de miniszterelnöki juttatásaihoz hasonlóan a honatyaként neki járó havi bruttó 220.800 forintot - amit hasonlóan a kormányfői fizetéséhez kötelezően fel kell vennie - is karitatív célokra fordítja. Ezen felül semmilyen más juttatást nem vesz fel parlamenti képviselőként, így nem tart igényt az adómentes költségtérítésre sem - jelentette ki Daróczi Dávid.

A kormányszóvivő hozzátette: Gyurcsány Ferenc a Magyar Szocialista Párt elnöke is egyben, de úgy állapodott meg a párt vezetőivel, hogy egyáltalán nem kér fizetést.

A jövő évi változtatások értelmében egyébként a képviselői fizetések 220.800 forintról 231.900 forintra nőnek, míg a miniszterek alapbére 600.600 forint lesz, így a miniszterelnök fizetése várhatóan 1.501.500 forintra nő.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását