2024. április 25. - Márk

Melléfogott a Tigáz?

Keményedik a harc a magyar gázpiacon ám csaták eddig megmaradtak a korrekt, piaci versengés mezsgyéjén. Egészen mostanáig. A Tigáz olyan területre tévedt, ami már messze nem az ellenfél tiszteletéről szól.
2009. december 3. csütörtök 07:59 - Pénzes Dávid
Idén július elsején életbe lépett a gázliberalizációs törvény és így megnyílt a magyar gázpiac. Ezzel az ipari fogyasztóknak kötelezően ki kellett lépni a szabadpiacra, míg a kis- és középvállalkozások illetve a lakossági fogyasztók dönthettek maradnak az egyetemes szolgáltatónál, vagy ők is kilépnek a szabadpiacra és attól vásárolnak gázt, aki a legkedvezőbb feltételekkel szolgáltat.

Az eltelt hónapok megmutatták, hogy bizony a magyar lakosság nem is annyira konzervatív, hiszen a vártnál jóval többen váltottak szolgáltatót. Ennek főként az EMFESZ lett a nyertese. Havonta húszezerrel bővült a lakossági fogyasztói bázisa. Mára az EMFESZ a magyar gázellátás 20 százalékát adja. Minden jel szerint ez nem tetszik a Tigáznak, hiszen furcsa marketingkampányba kezdett.

Levél az ellenfélről

Az EMFESZ vezére a nyomozásról
Góczi szerint az EMFESZ korábbi tulajdonosa (a MABOFI-t birtokoló Dimitrij Firtas ukrán nagyvállalkozó) az egész ügyet kriminalizálni próbálja, és ezért vádolta meg Góczit sikkasztással. Góczi hozzátette, ebben „bizonyos lobbik is melléálltak.” Mint mondta, sok mindent átélt a Yukos olajipari cégben vagy a Szibur vegyipari vállalatnál, de arra nem számított, hogy a 21. századi Európában, Magyarországon egy polgári peres ügyből bűnügyet lehet kreálni.
A lakossági fogyasztókhoz eljuttatott levelükben kőkeményen nekimennek az EMFESZ-nek. Ahelyett, hogy - betartva a piaci verseny íratlan szabályait - saját magukat reklámoznák. Éppen úgy tesznek, mintha pártkampányt folytatnának: a másikat kezdik szidni. Ez a stílus eddig szerencsére nem volt jellemző a magyar gazdasági életben, vagy ahol felütötte a fejét ott súlyos következménnyel is járt.

A levél első mondatával rögtön rátérnek a lényegre: „az EMFESZ tulajdonosváltásával kapcsolatosan a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat.” Ez tény. Ám, hogy a Tigáznak ehhez mi köze van, az nehezen megmagyarázható. Ahogy az is értehetetlen, a fogyasztónak mi dolga van ezzel? Melyik vásárló tudja azt, hogy kenyérgyár, amelyik a kenyerét készíti kinek a tulajdonában van, és éppen ki perli nem fizetésért, vagy áfacsalásért vagy bármiért? De ez elmondható minden termékről, ami a bevásárlókosárba kerül. Ráadásul az EMFESZ elleni vizsgálat csupán a tulajdonosváltással függ össze, semmi köze a szolgáltatás minőségéhez.

Az dobja az első követ…

A levélben elmondják azt is: a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított az EMFESZ ellen, „a sok lakossági fogyasztótól beérkezett panasz nyomán.” Egyrészt nehezen megmagyarázható, hogy mindezt honnan tudja a Tigáz, hiszen amíg a GVH le nem zár egy vizsgálatot, addig az szigorúan bizalmasan kezelendő. Másfelől minden olyan nagyipari cég, melynek százezres ügyfélköre van, pontosan tudja, hogy óhatatlanul jelentkeznek problémák, amit a GVH hivatalból kivizsgál. Minden valószínűség szerint más gázszolgáltatóknál is vannak ilyen ügyek, és ez alól nem lehet kivétel a Tigáz sem.

Ellen-kampányolnak továbbá a nyolc százalékos kedvezménnyel, amit az EMFESZ a mai napig kínál ügyfeleinek. A Tigáz levélkéjében a következőt írja: „a gas.hu nyolc százalékos árkedvezményt ígért leendő ügyfeleinek, miközben a sajtóban megjelent hírek alapján úgy tűnik, mintha hónapok óta nem rendelkezne az ezt lehetővé tevő, kedvező gázforrással.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Theiss
2009. december 3. 13:12
Mindenképp vizsgálatra érdemes, hogy ez a néhány éve működő EMFESZ ( Gas.hu),amely Magyarország 27. legnagyobb vállalata hogyan tudott 200 milliárd Forintos adósságot felhalmozni???
Az pedig elgondolkoztató, hogy egy hírportálon cikket írhat az, aki nem tud helyesen írni ( 2. bekezdés: egy b-vel írta a drágábban,olcsóbban szavakat, ezenkívül a Forint szó pedig ,mint tulajdonnév nagy betűvel írandó.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását