2024. május 3. - Tímea, Irma

Drágulhat az áram?

Ha az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (Mavir), mint központi "áramszállító" költségeinek emelkedése miatt növeli a lakossági számla 40 százalékát kitevő rendszerhasználati díjat, akkor emelkedhet az áram fogyasztói ára.
2009. december 1. kedd 16:10 - HírExtra
Ha a villamosenergia szállításának az ára emelkedik, akkor emelkedni fog az áramszámla, de a számításokat még meg kell nézni - mondta az MTI kérdésére a miniszter. Hónig Péter hangsúlyozta, pártolja, hogy valóságos költségek jelenjenek meg az energiaárakban.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Energia Hivatal hatáskörébe tartozik az árak kiszámítása. Elképzelhetőnek tartotta azt, ha a villamosenergia ára csökken, akkor is csak kismértékű áremelés lesz.

A német tulajdonú Elmű-Émász áramszolgáltató képviselői hétfőn bejelentették, hogy nem kezdeményeztek áramdíjemelést, ezért ha mégis emelkedik az áram ára, akkor az az állami Mavir költségeinek a növekedése miatt történik.

A lakossági áramszámla 40 százalékát a rendszerhasználati díj teszi ki, amelynek fő tételei az áramszolgáltatóktól függő hálózati díj, és a Magyar Energia Hivatal (MEH) által az integrált átviteli rendszerirányító, a Mavir Zrt. hálózatára meghatározott szállítási díj. A lakossági áram árának 60 százalékát kitevő áramdíjak azonban szolgáltatónként változnak.

Kutas István, az E.ON Hungária szóvivője az MTI-nek kedden elmondta, hogy minden áramszolgáltatónál ugyanúgy változik a rendszerhasználati díj áramszolgáltatótól függő része, vagyis átlagosan 0,4 százalékkal csökken.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) honlapján olvasható javaslat szerint a változások együttes hatásaként egy átlagos fogyasztó számára kilowattóránként áfa nélkül 0,75 forinttal nőne a rendszerhasználati díj. A teljes végfelhasználó ár azonban a javaslat szerint 2 százalékkal emelkedik, ami havi 160 forint átlagos áramáremelkedést jelentene a fogyasztóknak áfával együtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását