2024. április 25. - Márk

A brutális merénylet és következményei

Péntek késő este bomba robbant a Moszkva-Szentpétervár vonalon, egy luxusvonat alatt. A 26 halottat követelő merényletet nagy valószínűséggel muszlim szélsőségesek követték el, de szóba kerültek neonácik, és csecsen szeparatisták is.
2009. november 30. hétfő 16:39 - Pásztor Balázs
Pokolgép a vonat alatt

Eddig biztosan 26 halott van az áldozatok közt, akik a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő szokásos expressz vonaton utaztak. De még több embert keres a rendőség, és vannak azonosítatlan végtagok is - sebesültek száma pedig túllépi a kilencvenet, akik közül 21-ük állapota súlyos. A Moszkvától mintegy 350 kilométerre történt merénylet súlyos gondokat okozott a közlekedésben is: mintegy 30.000 utas és 67 szerelvény kényszerült várakozásra, vagy alternatív útvonalra.

Az expressz egy luxusvonat volt - „topmenedzserek vonata”, ahogy azt hazájában hívták. Miniszterek, helyettesek és igazgatók utaztak rajta, amely a jólétet és a biztonságot szimbolizálta - eddig. Egyértelműen eme jelkép volt a terroristák cépontja, hisz nem sokkal előtte egy szegényesebb vonat is áthaladt a robbanás pontján, mindenféle detonáció, vagy egyéb fennakadás nélkül.

A szemtanúk beszámolója alapján az egész vonat először megremegett, majd akiket a robbanás erőteljes sugara elért - amely mintegy 7 kilónyi trotilnak (TNT) felelt meg - székestől a levegőbe emelkedtek, mintha katapultáltak volna. A pánikot tovább fokozta, hogy a mentés közben újabb pokolgép lépett életbe, és csak a vakszerencsének volt köszönhető, hogy abban senki sem sérült meg. Nevesebb áldozatok közt eddig „csak” egy volt szenátor, és az állami tartalékok ügynökségének elnöke szerepel.

Milyen terroristák?

Egy ilyen tettet semmilyen potensebb országban nem lehet büntetlenül hagyni, így a rendőrség azonnal el is kezdte az elkövetők felkutatását - kicsit talán túl szorgosan is. Először a Combat 18, Vér és Becsület nevű neonáci csoport került szóba, de aztán a rendőrség cáfolta ezt az értesülését (rájuk korábban is próbáltak már ráhúzni egy hasonló ügyet, de akkor sem sikerült). Aztán a rendőrség szerint nagy valószínűséggel egy szélsőséges muszlim csoportosulás áll háttérben - amit az emberek rögtön össze is kötöttek az al-Kaidával. Felmerültek elkövetőként a muszlim többségű, Észak-Kaukázusból szalajtott csecsen szélsőségesek is, de annyi biztos, hogy az eseményt terrorcselekménynek minősítették, és egy gyanúsítottról már a fantomkép terjesztését is elkezdték.

De nem csak az emberek mordultak fel a hír hallatán: vasárnap az országban igen erős befolyással bíró ortodox egyház feje is erősen elítélte a merényletet - sőt, hatásos válaszlépést szorgalmazott. Ez viszont könnyen a keresztény-iszlám ellentét fokozódásához vezethet - amely viszony egyébként is napról-napra feszültebb az országban. Ugyanis a rasszista gyilkosságok szinte mindennaposak - mindkét oldalról hallani eseteket. Nemrég például az orosz Alex W.-t ítélték életfogytiglanra, aki egy egyiptomi nő megölése miatt semmilyen megbánást nem mutatott, és az egész muszlim világ felbolydult miatta.

A pátriárka szavait nem csillapította Dimitrij Medvegyev államfő közleménye sem, aki még szombaton intett mindenkit nyugalomra - valamint azt kérte, hogy aki tudja, az segítse a sérülteket, és az áldozatok családtagjait. Hirtelen az emberek - és a sajtó - eszébe jutott az a pár héttel ezelőtti eset is, amikor egy pópát lőttek agyon a templomában, feltehetőleg azért, mert régebben kritizálta az iszlámot.

Társadalmi következmények

Újabb robbantás
Pokolgép robbant hétfőn hajnalban egy személyszállító vonat alatt Dagesztánban, az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi autonóm köztársaságban. A szibériai Tyumenyból Azerbajdzsán fővárosába, Bakuba tartó szerelvény nyolc kocsival közlekedett. A robbanószerkezet a dagesztáni fővárostól, Mahacskalától nem messze lépett működésbe. A robbanás ellenére a vonat folytatta útját, és senkinek sem esett bántódása. (inforadio)
Hiába emelte ki a Vremja Novosztyej című napilap, hogy öt éve nem volt Oroszország belső részén hasonló merénylet, az emberek elkezdtek félni. Főleg azért, mert a környéken hétfőn ismét egy hasonló merényletet próbáltak végrehajtani - igaz, akkor még a vonat sem sérült meg. Az emberek nagy része - a beszámolók alapján - egyre bizonytalanabb utazásuk biztonsága tekintetében.

Attól is tartanak, hogy újabb csecsen háború alakulhat ki, ha további merényletek lesznek, és kormány rászánná magát a válaszlépésre. Az elemzők is arról beszélnek, hogy ez a társadalmi osztály nem lenne megszokott célpont orosz radikálisoknak - ám lázadó csecseneknek annál inkább. A közhangulatra az orosz tévéadók - a magánkézben lévők is - is rájátszottak, ugyanis pár napra minden szórakoztató műsort levettek a programról.

A nép félelmére rájátszik, hogy 2007-ben hasonló merénylet volt ugyanezen a vonalon - igaz akkor halott nem, „csupán” harminc sérült volt. Egyes szakértők szerint a merénylet egy új „hadkampány” kezdetét jelzi, így nem árt felkészülni a további atrocitásokra – álljon bárki is a háttérben. Pavel Felgenhauer ellenzéki újságró szerint pedig "ez egy különösen érzékeny politikai csapás volt a jelenlegi orosz rezsimre.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását