2024. április 28. - Valéria

A fókák életéért tüntetnek Brüsszelben

A fókavadászat és a fókákból készült termékek kereskedelme ellen tiltakoztak kedden az Európai Bizottság brüsszeli székháza előtt különböző állatvédő szervezetek hívására Európa számos országából összegyűlt tüntetők.
2008. július 1. kedd 17:27 - Hírextra
Az akciót ahhoz időzítették, hogy ezen a napon új állam - Franciaország - vette át fél évre az EU soros elnökségét, és szintén most kezdődik a namíbiai fókavadászati szezon.

Az állatvédők azt követelték, hogy az unió helyezze teljes tilalom alá a fókatermékekkel való kereskedést. Az Európai Bizottság napirendjén szerepel is ez a téma, és a demonstrálók arra kívánták bátorítani az EU legfőbb végrehajtó testületét, hogy ne bizonytalankodjon, hanem tegyen határozott és kőkemény intézkedéseket.

A rendezvényen fókának öltözött énekesek kórusa lépett fel, majd európai parlamenti képviselők is felszólaltak a fókák védelmében. A résztvevők egyperces némasággal adóztak az elmúlt évtizedekben fókavadászok áldozatává vált állatok millióinak emléke előtt.

Egy hatalmas felfújható műfóka előtt elhelyezték a kegyelet virágcsokrát, továbbá elhangzott a "We shall overcome" (Győzni fogunk) és az "I'll stand by you" (Melletted állok) című dal.

A résztvevők teljesen fellelkesültek, amikor kiderült, hogy Paul McCartney is csatlakozott a fókavédőkhöz. A rendezvényen lejátszották a neves zenész videóüzenetét, amelyben "szörnyűséges" dolognak nevezte a fókatermékekkel való kereskedelmet, és úgy vélekedett, hogy a teljes uniós importtilalom hozzájárulhatna a brutális fókavadászat egyszer s mindenkorra történő beszüntetéséhez.

Az MTI tudósítójának a demonstráció magyar résztvevői azt mondták, hogy Magyarországról autóbusszal mintegy ötvenen érkeztek a tüntetésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását