2024. május 24. - Eszter, Eliza

Nem tetszik Oszkónak a közgazdászok levele

Politikai elfogultság a 2010-es költségvetés tervezete ellen kampányolni; akiben van szakmai, illetve az ország sorsa iránti felelősség, az megszavazza a jövő évi büdzsét - mondta Oszkó Péter szombaton, miután ismert közgazdászok nyílt levélben szólították fel a parlamenti képviselőket arra, hogy ne szavazzák meg a 2010-es költségvetés jelenlegi tervezetét, "ne sodorják újabb veszélybe az országot".
2009. november 28. szombat 16:12 - HírExtra
Még soha sem készült olyan költségvetés, amit az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács szakértő végigellenőriztek, végigszámoltak volna - mondta a pénzügyminiszter.

Senki nem fogalmazott meg olyan véleményt, hogy ez egy hamis számokat tartalmazó költségvetés lenne - tette hozzá.

Mindez a "politikai elfogultság gyanúját veti fel" Oszkó Péter szerint, aki a nyílt levélnek a "trükkös" költségvetésre és a bevételek, illetve kiadások tudatos felül-, illetve alultervezésére vonatkozó bírálatai kapcsán azt hangsúlyozta: számos hazai és nemzetközi független intézmény ellenőrizte a jövő évi büdzsé számait.

A 2009-es és a 2010-es kiadási főszámokat összehasonlítva nagyjából ezer milliárd a különbség. Ekkora vágást, az állami újraelosztás ekkora csökkentését nem hiszem, hogy bárki végrehajtott volna Magyarországon. Ez pedig jelentősen javítja a versenyképességet, csakúgy mint az adóátrendezés - magyarázta a szakember, a nyílt levélnek a reformok, és a versenyképesség javítását szolgáló intézkedések elmaradására vonatkozó kitételei kapcsán.

A pénzügyminiszter rámutatott arra is, hogy a kormány mindent megtesz a hiánycél megvalósulásáért, miközben ellenzéki oldalról folyamatosan záporoznak azok a megnyilvánulások, melyek szerint nyugodtan el lehet engedni a költségvetési hiányt. A költségvetési hiány arról szól, hogy csökkentjük-e az adósságot, vagy sem. Ha pedig itt valaki csökkenti az adósságot, az a kormány - szögezte le a pénzügyi tárca vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását