2024. április 27. - Zita

Közel-keleti pánik Közép-Európában

Mi történt a hónapok óta kitartóan erősödő forinttal? Tegnap óta úgy gyengül, mintha legalábbis a H1N1 legdurvább, fizetőeszközre is veszélyes mutációját nyelte volna be. Na, ja. A pénzvilág új influenzáját ma úgy hívják, Dubai.
2009. november 27. péntek 16:19 - Nagy András
Mese nincs, a forint a csütörtök esti szabadesése után továbbra is gyengül, méghozzá a térség valutáinál valamivel erőteljesebben. Péntek délelőtt már az elemzők által lélektaninak mondott 275 forintos határt is megnyalintotta a magyar valuta az euróval szemben, míg csütörtök kora este még 271,70-en jegyezték.

Túl Közel-kelet…

De mit történhetett tegnap, hogy egyszeriben ismét a frász kezdte kerülgetni a világ brókereit Londontól Kuala Lumpuron át, egészen a magyar fővárosig? Nos csupán az, hogy a földkerekség legtőkeerősebb országainak egyike, nevezetesen az eddig jobbára tengerparti gigaberuházásairól ismert Arab-öböl menti ország, Dubai bejelentette: fél év türelmet kér nemzetközi hitelezőitől legnagyobb állami cége számára. Magyarul átmeneti fizetésképtelenségben szenved.

Több se kellett a pénzügyi világnak, fülét farkát behúzta mindenki, ilyen „bizonytalan” helyzetben eszébe sem volt kereskedni. Se értékpapírral, se olajjal, se arannyal se semmivel. A tőzsdék zuhanni kezdtek, s ez alól a BUX sem volt kivétel: a magyar értékindex majdnem két és fél százalékos mínusszal zárt.

Te jó ég, mi lesz ebből?


Nagyot koppant a nap végére a forint is: egy euróért estére már 272 forintot kértek, holott egy nappal korábban még 268 közelében ácsorgott az árfolyam. S mint említettük, ma már a 275 forintos árfolyamot is sikerrel ostromolta az euró.

Az egészben persze az a vicces, hogy tulajdonképpen nincs is szoros közvetlen gazdasági-pénzügyi kapcsolat Magyarország és a pánikot keltő Dubai között, csak nagyon áttételesen. Ennek ellenére a világot át meg át szövő, ezer szállal összefonódó globális gazdaság miatt mégiscsak estek a magyra eszközárak.

Nagyobb pánikra egyelőre nincs ok

Szakértők szerint az, hogy a forint a régiós devizáknál nagyobb gyengülést mutatott a dubai fejleményekre a relatív magas jegybanki kamat mellett is, rámutat arra, hogy a befektetők mostanában bizony tényleg kiemelten figyelnek az országok, illetve vállalatok eladósodottsági adataira.

A kereskedők szerint a 275 forintos euró árfolyam szint áttörése nem valószínű. A térségbeli devizák árfolyama legszorosabban a piaci kockázatvállalási hajlandóságot tükröző euró/dollár árfolyamhoz igazodik, ezért nincs mit tenni, várni kell, hogy a világpiac lenyugodjon végre.

A dubai válság lecsillapodásáig az elemzők nagyjából 270-275 közötti forint árfolyamot várnak. Cikkünk megjelenésének idején az euró középárfolyama a 274 forint körüli tartományban rostokolt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását