2024. április 28. - Valéria

Csorna: valamivel magasabb részvételi arány

Minden mért időpontban magasabb volt a részvétel a csornai időközi országgyűlési képviselő-választáson, mint az első fordulóban: vasárnap 9 órakor 0,12 százalékkal, 11 órakor 0,58 százalékkal, 13 órakor 0,59 százalékkal, 15 órakor pedig 1,27 százalékkal többen voksoltak, mint két héttel korábban.
2009. november 22. vasárnap 18:00 - HírExtra
A 15 órás adatok szerint a jogosultak 14,89 százaléka ment el szavazni, a voksolás viszont csak akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultak negyede él a választójogával.

Két héttel ezelőtt, az első fordulóban 9 órakor a szavazásra jogosult 45.143 főből 1.186 élt szavazati jogával Csornán és környékén, az összesen ötven településen, vagyis a lakosság 2,63 százaléka ment el voksolni. Most vasárnap ez az arány 9 órakor 2,75 százalék volt, ami 0,12 százalékkal haladta meg az első fordulóét.

A választókerületben az első fordulóban 11 órakor 7,05 százalékos volt a szavazati arány, míg vasárnap 0,58 százalékkal több, 7,63 százalék.

Nem változott jelentősen a helyzet 13 órakor sem: a két héttel ezelőtti 9,94 százalékkal szemben most vasárnap a választók 10,53 százaléka szavazott, ami 0,59 százalékkal több, mint az első fordulóban volt.

November 8-án az első fordulóban 15 órakor a részvételi arány 13,62 százalék volt, most vasárnap pedig 14,89 százalék, ami 1,27 százalékos növekedés.

Győr-Moson-Sopron megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell új országgyűlési képviselőt választani, mert Áder János, a térség parlamenti képviselője mandátumot szerzett a júniusi európai parlamenti választáson, és lemondott az országgyűlési képviselőségről.

A választás első fordulóját két héttel ezelőtt tartották, de az érvénytelen lett, mivel a választásra jogosultak mindössze 21,75 százaléka járult az urnákhoz az érvényes szavazáshoz szükséges több mint 50 százalék helyett.

A második fordulóban ugyanaz az öt jelölt indul, aki az első fordulóban megmérette magát. A választás akkor lesz érvényes és eredményes, ha a választókerület választópolgárainak több mint egynegyede elmegy szavazni, képviselő pedig az lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását