2024. május 20. - Bernát, Felícia

"Oktatási nap" a parlamentben

A jövő héten a közoktatás kérdései több formában kerülnek a parlament elé: a felsőoktatási és a szakképzési törvény végszavazása mellett a közoktatási törvénymódosításhoz érkezett javaslatokról is szavaznak, továbbá interpelláció, azonnali kérdés és napirend előtti felszólalás is lesz ebben a témakörben.
2009. november 21. szombat 15:41 - HírExtra
A szakképzésről szólva azt mondta: a fő célja a módosításnak, hogy kerüljön közelebb a szakképzés a gazdasághoz, a munkaerőpiachoz. Hozzátette: e cél érdekében történt meg a szakképzés regionális újjászervezése, hogy adott régión belül határozzák meg milyen irányú és arányú szakképzésre van szükség.

A szakképzésszervező társulások a fejlesztési forrásokat azzal a feltétellel vehetik igénybe, hogy elfogadják a regionális fejlesztési és képzési bizottsági indítványokat arról, milyen képzések szükségesek.

A politikus utalt rá, hogy ide kapcsolódik az előrehozott szakképzést lehetővé tevő, tavasszal elfogadott törvénymódosítás. A nyolcadik évfolyam után azonnal megkezdhető szakmunkásképzés biztosítása, illetve a szakképzési idő lerövidítése a szakiskolákból képzettség megszerzése nélkül lemorzsolódó diákok számának csökkentését célozza. Ez a témakör kedden, napirend előtti felszólalás keretében kerül a parlament elé.

A közoktatási törvénymódosítással kapcsolatbanTatai-Tóth András elmondta, a benyújtott javaslat többek között azt tartalmazza, hogy a diplomát adó felsőoktatási képzésbe történő bekapcsolódás feltétele egy vagy két tantárgyból letett sikeres emelt szintű érettségi vizsga legyen. Utalva arra, hogy megvizsgálták az eredeti, 2012-es bevezetést bíráló érveket, álláspontja szerint a 2014-es teljes körű bevezetés mellett látszik konszenzus kialakulni.

Hozzátette: ez megfelelő felkészülési időt is biztosít a középiskoláknak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabálymódosítás bevezeti a kutatóegyetemek fogalmát, amelyek már 2013-tól élhetnének ezzel a lehetőséggel. Egy évvel korábban, 2012-től pedig azok az egyetemek - köztük az orvosi, állatorvosi, fogorvosi képzéseket nyújtó karok - amelyek a jelenleg hatályos törvény szerint is élni kívánnak ezzel.

A szakpolitikus szerint egy 2010-re tervezett kormánydöntés határozná meg azokat a tantárgyakat, amelyeket adott alapszakokhoz kötelezővé tennének.

Kitért arra is, hogy a kétszintű érettségi eredeti koncepciójához való visszatérést jelenti a korrekció, amely garantált színvonalemelést, igényes megoldást eredményez. Reményét fejezte ki, hogy a javaslat - miután az előterjesztő részéről kompromisszumkészség mutatkozott - megkapja a szükséges parlamenti támogatást.

A politikus szerint ugyancsak a színvonalemelést segítheti elő az oktatási kormányzat pontszámemelésre vonatkozó terve, amelyet a munkacsoport támogat.

Külön kitért az iskolaigazgató-választás tervezett szabályozására is. Míg korábban a tantestületnek véleményező szerepe volt a kiválasztásnál és ezt a fenntartónak nem kellett kötelezően figyelembe vennie, a jövőben a tantestület 40 százalékának egyetértésével lenne lehetséges a kinevezés, ha a módosítást elfogadja a parlament.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását