2024. május 13. - Szervác, Imola

Egyezség születhet az iráni urán külföldi dúsításáról

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője szerint az év végéig megállapodás születhet a nemzetközi közösség és Teherán között Irán uránkészletének külföldi feldolgozásáról.
2009. november 20. péntek 18:20 - HírExtra
Egyedülálló lehetőség kínálkozik arra, hogy a szankciók és a szembenállás felől elmozduljunk a bizalomépítés irányába - fogalmazott Mohamed el-Baradei. A NAÜ leköszönő főigazgatója hozzátette, a labda Irán térfelén van.

Méltatta Barack Obamát, mint mondta, az új amerikai elnök érkezésével teljesen megváltozott Washington politikája; az Egyesült Államok "kreatív és pragmatikus" megközelítést alkalmaz az iráni atomprogram kérdésében. Értsék meg, ez az első alkalom, hogy egy amerikai elnök ténylegesen elkötelezett amellett, hogy a (kölcsönös) tisztelet alapján, feltételek nélkül teljesen bevonja Teheránt (az atomprogram körüli vita megoldásába) - mondta, az iráni vezetéshez címezve szavait.

A NAÜ nemrég olyan javaslatot terjesztett Irán elé, miszerint gyengén dúsított uránkészletének nagy részét Oroszországban dúsíttathatja tovább, majd Franciaországban alakíttathatja át nukleáris fűtőanyaggá. Irán azonban kifogásolta, hogy ezáltal egy időre fűtőanyag nélkül marad egy tudományos célokat szolgáló reaktora. Ezután ígéretet kapott arra, hogy külföldről történő üzemanyag-szállítással megoldják a problémát. Teherán ebben a javaslatban is talált kivetnivalót, és további tárgyalásokat akart, de Washington elutasította ezt.

Az iráni atomprogramról tárgyaló hat nagyhatalom - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama és Németország - magas rangú diplomatái pénteken Brüsszelben ültek össze, hogy áttekintsék, milyen intézkedéseket lehet hozni Iránnal szemben, miután Teherán nem hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást. Az amerikai elnök előző nap a részletek kifejtése nélkül közölte: a hatok néhány héten belül új intézkedéscsomagról határozhatnak, komoly büntetést helyezve kilátásba.

A NAÜ igazgatótanácsa november 26-i ülésén tárgyal az iráni atomprogramról. Ez lesz Mohamed el-Baradei főigazgató számára az utolsó ilyen szintű tanácskozás, mivel a hónap végén lejár a mandátuma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását