2024. április 29. - Péter

Új kart kapott egy férfi

Új kart kapott az a 30 éves lengyel férfi, akinek 28 évvel ezelőtt csonkolódott könyök felett a karja.
2009. november 18. szerda 19:41 - HírExtra
Az egyedülálló műtétre Trzebnice végtag-helyreállításra szakosodott egészségügyi központjában került sor. Ez volt az első alkalom, hogy a könyök felett csonkolt végtagot transzplantáltak. Három évvel ezelőtt a központ orvosai tenyeret ültettek át, tavaly pedig visszavarrták egy páciensnek a könyök alatt leszakadt karját.

A 10 órás műtétben 7 sebész vett részt. A beavatkozás során a legnagyobb nehézséget a páciens sorvadt izmainak és a donor egészséges izomzatának a "csatlakoztatása" jelentette. Az orvosok attól is tartottak, hogy az utóbbi 28 évben a beteg agyában "leépültek" a végtag mozgatásáért felelős központok.

A beavatkozás sikeres volt, most a rehabilitáció következik, amelynek során fejlesztik az izmokat, és a mozgási funkciókat igyekeznek helyreállítani. Amennyiben minden a tervek szerint halad, másfél év múlva a páciens teljesen ura lesz a kezének.

A betegnek azonban élete végéig kell szednie az idegen szövetek kilökődését megakadályozó úgynevezett immunoszuppresszív (az immunrendszert gátló) készítményeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását