2024. április 16. - Csongor

SZDSZ: a távhő kérdése nem játékszer

A Szabad Demokraták Szövetsége ismételten arra kéri a többi pártot, hogy ne tekintsék politikai játékszernek, vagy kampánytémának a távhő áfájának öt százalékra csökkentését, hanem valóban törekedjenek arra, hogy ez a fűtési forma hosszú távon versenyképes, lehetőség szerint még olcsóbb legyen.
2009. november 18. szerda 14:41 - HírExtra
A fővárosi képviselő szerint ehhez nem közpénzből finanszírozott kampánylevelek vagy óriásplakátok kellenek, hanem valódi munka és valódi stratégia.

Szabadai Viktor azt írja, emiatt kezdeményezik, hogy a széndioxid-kibocsátás csökkenéséből felszabaduló kvóták értékesítése során keletkező bevételekből ne a legnagyobb szennyezőanyag kibocsátók részesüljenek, hanem a megtakarítást elérők, hogy ezzel ösztönözzék őket további kibocsátás-csökkentésre.

A közlemény szerint az SZDSZ emellett támogatja a fővárosi távhőszolgáltatás szigetszerű, szigetüzemű szolgáltató-rendszereinek egy összekötő vezetékkel történő integrálását.
Mint a politikus írja, jelenleg Budapesten 241 ezer lakás és 6000 egyéb fogyasztót kilenc szigetszerűen működő távhő-rendszer szolgál ki. Véleménye szerint ha ezeket összekapcsolnák, nőne az ellátás biztonsága, új fogyasztók lehetnének bekapcsolhatók a rendszerbe, ez pedig tovább csökkentené az egy fogyasztóra jutó fajlagos költségeket.

Szabadai Viktor hozzáteszi, hogy emellett a távhő-termelési versenyhelyzet megteremtése révén lehetőség nyílik a fogyasztói díjtételek további jelentős csökkentésére. 2010 és 2017 között a teljes rendszer összeköthető egy 42 km-es gerincvezetékkel, ami 7,8 milliárd forintnyi önerőből megoldható lenne.

Zárásként kijelentette, hogy a távhő áfájának öt százalékra csökkentése szükséges, de nem elégséges, mert hosszú távú szakmai koncepcióra van szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását