2024. május 3. - Tímea, Irma

"Ne gyújts rá" nap

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy 1974-ben az Egyesült Államokból elindult kezdeményezés hatására nyilvánította november harmadik csütörtökét - amely idén 19-re esik - dohányfüstmentes nappá.
2009. november 18. szerda 14:29 - HírExtra
A nap mottója a "Ne gyújts rá!", s a rendezvényeken azt is hangsúlyozzák: a dohányosoknak nincs joguk arra, hogy ártsanak nemdohányzó embertársaiknak. Az eredeti gondolat az volt, hogy amikor a Hálaadás Napja előtt összejön a család, az ünnep fényét ne homályosítsa el a dohányfüst, a gyerekeket legalább ilyenkor ne mérgezze a felnőttek cigarettája. S ha már egy napig meg tudta állni a dohányos, hogy nem gyújtott rá, miért ne tehetné a következő napokban, hetekben, hónapokban?

Földünkön jelenleg csaknem 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen, e szenvedély miatt évente több mint ötmillióan vesztik életüket; a dohányfüst a tüdő-, a szív- és vérkeringési betegségek nagy részének okozója. Még a mértéktartó dohányzás is káros az egészségre: napi öt szál cigaretta elszívása akár háromszorosára is növelheti a szívroham és a tüdőrák kialakulásának veszélyét. A tüdőrák okozta halálozás 90-95 százaléka, az egyéb szervek rákos megbetegedésének közel egyharmada, a szív- és érrendszeri betegségek közel egynegyede elkerülhető lenne, ha az emberiség "elfelejtené" egyik legkárosabb szokását - a dohányzást.

De veszélyeztetve vannak azok is, akik nem önszántukból szívják be a dohányfüstöt, amely több mint 50 rákkeltő anyagot tartalmaz. A passzív dohányzás is okozhat betegséget és halált, ilyenkor a karcinogén anyagok mellett nagyobb mennyiségű szénmonoxid jut a szervezetbe. Az Európai Unió országaiban évente mintegy 79 ezer, Magyarországon évente 2.300 ember válik a passzív dohányzás áldozatává.

Magyarország a dohányfogyasztó országok "élbolyába" tartozik, minden harmadik felnőtt füstöl. Minden ötödik - évente 26-28 ezer - magyar ember a dohányzás következtében hal meg, a tüdőrák okozta mortalitás tekintetében pedig világelsők vagyunk.

A dohányzás elleni küzdelem a WHO egyik legfontosabb célja: a világszervezet a felnőtt lakosság körében 20 százalék alá kívánja szorítani a dohányzók arányát. 2003. május 21-én a dohányzás megfékezését célzó első nemzetközi egyezményben állapodott meg a WHO genfi közgyűlésén a szervezet 192 tagállama, a világegyezmény szövegét Magyarországon is törvénybe is iktatták.

Az Európai Unió is hadat üzent a dohányzásnak, szeretnék elérni, hogy Európa-szerte betiltsák a dohányzást a zárt légterű nyilvános helyeken, s e tilalom alól az éttermek, bárok sem kapnának felmentést. Nem alaptalan a szigor: becslések szerint az aktív dohányzás évi több mint félmillió emberéletet olt ki az Európai Unió területén, s ehhez még hozzájön a passzív dohányosok köréből kikerülő 80 ezer halott. (Nem ez az egyetlen nap, amikor az egészségvédők harcba indulnak a dohányzás ellen, a WHO május 31-ét is dohányzásmentes világnappá nyilvánította.)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását