2024. június 1. - Tünde

"Ez még nem jelenti azt, hogy nem kell parkolást fizetni"

Tegnap délelőtt az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek találta a fővárosi parkolás jelenlegi szabályozását. Erről kérdeztük az Emberibb Parkolásért Mozgalom (EMPAMO) alelnökét, Legin Istvánt.
2009. november 18. szerda 12:09 - Pásztor Balázs
Az alkotmánybíróságnak konkrétan mivel volt problémája?

Az Alkotmánybíróság a közúti közlekedésnek azt a törvényét törölte halasztó hatállyal, amelyik megszabta, hogy az önkormányzatok szabadon rendelkezhetnek a parkolási díjakkal és az összes hozzá tartozó feltétellel. Például rendeleteket alkothattak, mindenféle kötöttség nélkül. Mi ezt már a kezdetektől fogva elleneztük, hisz így alakulhatott ki az a helyzet, hogy mindenféle magáncégek szedhették a parkolási pénzeket, amit határozottan nem tartottunk etikusnak. Most úgy néz ki, hogy az országgyűlés június harmincadikáig kapott határidőt, hogy törvényben szabályozza a parkolás kereteit, korlátozza az önkormányzatok mozgásterét a parkolásban, amely alapján ők majd rendeleteket alkothatnak.



Volt hír arról, hogy több fővárosi rendeletet is alkotmányellenesnek minősítettek. Ezek melyek voltak?

Az Ab döntése
Az Ab kimondta a közúti közlekedésről és a helyi önkormányzatokról szóló kétharmados törvények egyes parkolásra vonatkozó, az önkormányzatokat e tárgykörben rendeletalkotásra felhatalmazó passzusainak, és több fővárosi közgyűlési rendeletnek az alkotmányellenességét. Továbbá az Ab megállapította az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértését azért, mert hiányosan szabályozta a közútkezelő jogait gyakorló helyi önkormányzatok, illetve a Fővárosi Közgyűlés rendeletalkotási jogkörét.
Az alkotmánybírósági határozat indoklása szerint a jelenlegi törvényi felhatalmazás keretek nélküli, önkényes jogalkotási lehetőséget biztosít a Fővárosi Közgyűlés számára a parkolással kapcsolatban. A jelenlegi szabályozás ugyan szerződéses viszonynak tekinti a jármű közúti várakozását, de eközben a díjszabásban és a pótdíjazásban gazdaságilag érdekelt Fővárosi Közgyűlés minden korlátozás nélkül állapíthatja meg a parkolás ellenértékét és a jogszerűtlen parkolás szankciójának mértékét.
Ezeket most pontosan nem tudnám megnevezni, hisz több mint húsz beadványt tárgyalt egyszerre az Ab - közük a miénket is - és csak nemrég hozott döntést. Annyi biztos, hogy a közúti közlekedésről szóló egyes törvényt, az önkormányzati törvényt, s a hatályos parkolási rendeletet semmisítette meg az AB. Egyébként a miénken kívül több magánszemély, az Autóklub és bíró beadványa is szerepelt a paksamétában.

Mi volt az Alkotmánybíróság indoklása?


Az Ab indoklása szerint a jelenlegei állapot teljességgel jogellenes - vagyis saját hatáskörben rendelkeznek azok, akik a bevételt megkapják. Az is jogellenes volt, hogy olyan díjakat szabhattak ki, amik nem voltak reálisak.

Mennyi idő volt, míg az ügy lezajlott - vagyis eljutott az elejétől a végéig?

A különböző beadványok közül nem tartjuk számon egyenként, hogy melyik mikor érkezett be, de a mi beadványunk három évvel ezelőtt indult útjára. Három éve arra várunk, hogy tárgyalják, és végre megszületett az autósok számára is kedvező ítélet. Egyébként most készültünk volna el az új beadványokkal - de ezek így értelmüket vesztették.

Visszamenőleg lesz ennek bármilyen hatása?

Nem valószínű. Azt azért ki kell emelni, hogy ez még nem jelenti azt, hogy nem kell parkolást fizetni, hisz június 30-ig kapott határidőt mind az országgyűlés, mind az önkormányzat.

Milyen változások várhatóak? Önök miket tartanának ideálisnak?

Mi már kezdetektől fogva sürgettük ennek az átalakítását, így elég konkrét elképzeléseink vannak arról, hogy miként kellene ezt kivitelezni. Azt szeretnénk, hogy ha a parkoló őr hatósági személy lenne, így a hitelessége is meggyőzőbb lenne és a korrupció is visszaesne, mert egy hatósági személyt minden tekintetben szigorúbban vesznek. Azt is szeretnénk, ha az eszközök hitelesítve lennének, és be kellene szabályozni a büntetési tételeket és a tarifákat is. Az újraszabályozás mindenképpen előnyös lesz a polgároknak, mert országosan is egységes lesz így a parkolás.

Mennyiben gátolhatja ez a döntés a fővárosi közgyűlés azon terveit, hogy a Parking kft-re szállna az egész budapesti parkoltatás?

Úgy érezzük, hogy ez inkább csak elősegíti azt, hogy az egész a Parking kezébe kerüljön. Sőt mivel a Parking alá tartoznak a közterület-felügyelők, ezért akár a közterület-felügyelők is szedhetnék a parkolási díjakat, nem csak a parkoló őrök - ami jobb lenne, hisz ők hatósági személyek. Mi is azt díjaznánk, hogy ha a Parkinghoz kerülne, mert jobban elfogadható egy fővárosi tulajdonú cég erre a posztra, mint egy magáncég.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását