2024. május 20. - Bernát, Felícia

KMKSZ és KMPSZ tiltakozik

Közös nyilatkozatban tiltakozik az ukrajnai kisebbség- és oktatáspolitikában tapasztalható, a nyilatkozat szerzői szerint az európai normákat durván sértő folyamatok ellen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ).
2009. november 17. kedd 06:34 - HírExtra
A két szervezet a nemzetközi politika szereplőit is tiltakozásra szólítja fel. A KMKSZ és a KMPSZ vezetése rendkívüli ülésen vitatta meg hétfőn Beregszászon, hogy a két szervezet miként léphetne fel hatékonyabban a az ukrajnai kisebbségek, elsősorban a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatásának "ellehetetlenítésére" irányuló sorozatos kijevi intézkedések ellen.

A tanácskozáson elfogadott nyilatkozat egyebek mellett megállapítja, hogy az ukrajnai kisebbségi oktatásban 2004-től kezdődően elindult negatív folyamatok eredményeként 2008-ban megszületett az ukrán oktatási miniszter 461-es rendelete, amelynek szellemében egyre több, a kárpátaljai magyar iskolarendszert hátrányosan érintő, a magyar nyelvű oktatás fokozatos elsorvasztását és ukrán nyelvre történő átállítását célzó intézkedést foganatosítanak.

A két szervezet szerint a kötelező ukrán felvételi nyelvvizsga máris hátrányos helyzetbe hozta a kárpátaljai magyar iskolák végzőseit. Amennyiben jövőre - az ukrán oktatási miniszter bejelentésének megfelelően - nem fordítják le magyarra az emelt szintű érettségi, egyben egyetemi felvételi feladatokat, a magyar iskolák diákjai teljesen kiszorulnak az ukrajnai felsőoktatásból - áll a nyilatkozatban. A magyar szervezetek aggodalmuknak adnak hangot, mert - mint fogalmaznak - az ukrán tanügyi hatóságok folyamatosan szűkítik a kárpátaljai magyar iskolák anyanyelvű tankönyvekkel való ellátását, s több tárgyból már most is csak ukrán nyelvű könyvet biztosítanak a magyar tanintézetek diákjai számára.

A helyzet most tovább romlott, mivel az oktatási tárca a következő tanévben a magyar iskolák 10. osztályát - a magyar nyelvet és irodalmat leszámítva - teljes egészében ukrán nyelvű tankönyvekkel készül ellátni - emlékeztet a KMKSZ és KMPSZ közleménye, amely szerint ennek az intézkedésnek a célja az, hogy a pedagógusok "önként" térjenek át az ukrán nyelvű oktatásra, miközben a tanügyi szervek már ki is dolgozták és közzétették az erre vonatkozó ajánlásaikat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását