2024. június 2. - Kármen, Anita

Fitch: a lengyel gazdaság nő

A lengyel gazdaság növekedési üteme lesz a leggyorsabb az idén az EU-n belül - jósolta pénteki elemzésében a Fitch Ratings, amely szerint azonban a lengyel költségvetési teljesítmény számottevő romlása is várható.
2009. november 6. péntek 20:26 - HírExtra
A nemzetközi hitelminősítő a nála érvényes szuverén hosszú futamú devizaadósi besorolást, az elsőrendű "A mínusz"-t adta meg Lengyelország készülő, három illetve öt évre szóló szamuráj-kötvényére, amelyek névértéke 23,3 milliárd (kb. 175 millió euró), illetve 21,5 milliárd jen lesz. A Fitch Ratings azt jósolja, hogy a lengyel hazai össztermék (GDP) 2009 egészében, reálértéken 0,8 százalékkal nő, ami a legerőteljesebb növekedési ütem lesz az unióban.

Ehhez fűzött londoni elemzésében a Fitch azt írta: Lengyelország viszonylag jól viseli a külső gazdasági és pénzügyi környezet romlását, tekintettel arra, hogy térségi más országaival összevetve kevésbé függ a külkereskedelemtől, makrogazdasági egyensúlytalanságai mérsékeltek, bankrendszere viszonylag erős, monetáris és árfolyamrendszere pedig hiteles.

A lengyel eurócsatlakozási kilátásokról a pénteki elemzésben nem esik szó. Edward Parker, a Fitch Ratings európai felzárkózó szuverén minősítésekért felelős igazgatója azonban Londonban a múlt héten - a hitelminősítő Kelet-Európáról szóló negyedéves jelentését kommentálva - az MTI-nek azt mondta: Lengyelország "jó példa a csatlakozási menetrend elcsúszására". Parker szerint még az idei év korábbi szakaszában is elképzelhető volt a 2012-2013-as lengyel euróbelépés, de most már 2014 tűnik reálisabb időpontnak, a költségvetési hiány növekedése miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását