2024. május 3. - Tímea, Irma

Elutasították a fogyatékosnak minősített fiatalok keresetét

Felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett, két, fogyatékosnak ítélt roma fiatal keresetét elutasító ítélete ellen az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) - tájékoztatta az MTI-t pénteken közleményben a CFCF.
2009. november 6. péntek 18:30 - HírExtra
A két fiatal - az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogi képviselőinek támogatásával - azért perelte be iskoláját, annak fenntartóját és egy szakértői bizottságot, mert korábban fogyatékosnak, "sajátos nevelési igényűnek" minősítették őket. Álláspontjuk szerint ezzel sérült az egyenlő bánásmódhoz, az esélyegyenlőséghez és az oktatás megválasztásához fűződő joguk.

A Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy a fiatalokat nem érte kár, s "a mai napig is sajátos nevelési igényű gyerekek", ezért hatályon kívül helyezte a korábbi, az iskolát és az önkormányzatot elmarasztaló és 1-1 millió forint kártérítésre kötelező ítéletét.
Ugyanakkor a fellebbezést későn beadó önkormányzati pedagógiai szolgálat - az elsőfokú bírósági ítélet jogerőre emelkedésével - köteles kifizetni az 1-1 millió forintos kártérítést a két fiatalnak.

A CFCF közleménye utal arra: a táblabírósági tanács elnöke döntésében nem minősítette felelősnek sem az iskolát, sem pedig a fenntartó önkormányzatot, kiemelte azonban azt, hogy szükséges a fogyatékossá minősítés és a felülvizsgálat rendszerének átalakítása.
"Az ítélőtábla álláspontja szerint az iskola azért nem felelős, mert a gyermekek képességeit 2000 és 2006 között többször is felülvizsgálták" - idézi a közlemény.

A CFCF szerint azonban "ezek a felülvizsgálatok a valóságban nem történtek meg, a szakértői bizottság a gyerekeket nem, csak a korábban saját maga által kiállított szakvéleményt vizsgálta".

A CFCF ezért hamarosan felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz, és ha szükséges, a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elé viszi az ügyet.

"Többek között ezen kártérítési per tapasztalataira építve indít további eljárásokat a CFCF, még ez évben több szakértői bizottsággal, a fenntartó önkormányzatokkal, valamint a diagnosztikai eszközök frissítését és a mérési rendszer átalakítását elmulasztó Oktatási Minisztériummal, és a közoktatási törvény szerint személyesen felelős Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel szemben is. Ezekben a közérdekű igényérvényesítési perekben a CFCF szükségesnek látja külföldi szakértők bevonását - olvasható a közleményben.

Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke korábban az MTI-nek elmondta: országosan 12 gyerek esetében indult kártérítési eljárás szerintük indokolatlan fogyatékossá minősítés miatt.

Szeretnének véget vetni annak a több évtizedes folyamatnak, hogy roma gyerekeket indokolatlanul fogyatékosoknak minősítenek. A debrecenin kívül eddig Kecskeméten született jogerős elutasító ítélet - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását