2024. június 18. - Arnold, Levente

Nagypárti adok-kapok nyugdíjügyben

A Fidesz szerint a Bajnai-kormány összesen 80 milliárd forintot von el a nyugdíjasoktól.
2009. november 5. csütörtök 16:47 - HírExtra
Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatójára reagált, ahol azt mondta: több jelzés is érkezett az MSZP-hez az idős emberektől, miszerint egy gépi hang hívja fel őket a Fidesz nevében, és arról beszél, hogy a nyugdíjasoknak megszorításokkal kell számolniuk.

A fideszes politikus közleményében azt írta: a Bajnai-kormány minden idős embertől újra elvesz több tízezer forintot, hiszen összesen 80 milliárd forintot von el a nyugdíjasoktól.
Az időseket sújtja ezen kívül a fűtéstámogatás 55 milliárd forintos csökkentése is a jövő évi költségvetésben - tette hozzá.

Az MSZP szerint alaptalanul riogatja a nyugdíjasokat a Fidesz telefonos kampányával.

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta: több jelzés is érkezett az MSZP-hez az idős emberektől, hogy egy gépi hang hívja fel őket a Fidesz nevében, és arról beszél, hogy a nyugdíjasoknak megszorításokkal kell számolniuk.

A kormánypárti képviselő szerint a nyugdíjasok 2010. január elsejétől a várható inflációval megegyező mértékű, 4,1 százalékos nyugdíjemeléssel számolhatnak, és emellett folytatódik a nyugdíjkorrekciós program is, amit az idei évről kellett elhalasztani.
Török Zsolt a sajtótájékoztató után az MTI kérdésére közölte: az eredetileg tervezett idei 3.084 milliárd forintos nyugdíjkiadásokból 210 milliárd lett volna a 13. havi nyugdíj kifizetése, de annak elmaradása miatt 2.874 milliárd forintra csökkentek ezek a kiadások; jövőre azonban nőnek, 2.934 milliárd forintra.

A képviselő beszámolt arról, hogy a nyugdíjkorrekciós program keretében a hárommillió nyugdíjas egyharmada kap az éves nyugdíjemelésen túl további emelést.
Török Zsolt közölte: az 1988 és 1990 között nyugdíjba mentek két százalékos, az 1992 és 1995 között, valamint az 1997 és 1998 között nyugdíjba vonultak négy százalékos emelést kapnak a rendes nyugdíjemelésen túl.

Elmondta: míg 2001-ben az Orbán-kormány utolsó teljes évében az átlagos nyugdíj 33.500 forint volt, addig most 84 ezer forint.

Hozzátette: nyugdíjak vásárlóértéke - a nyugdíjas vásárlói kosárral korrigálva - 29,8 százalékkal növekedett az elmúlt nyolc évben.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője hétfőn közleményben közölte: azzal, hogy a szocialisták "egy emberként felsorakoztak" a 2010-es költségvetés mögé, most már Bajnai Gordon miniszterelnökkel együtt viselik a felelősséget "a minden eddiginél brutálisabb megszorításokért". Véleménye szerint az MSZP arra mond igent, hogy az idős emberektől, a nyugdíjasoktól újabb 80 milliárd forintot elvegyenek.

A Népszava szerdán írt arról, hogy a Fidesz telefonon hívja fel a választók figyelmét a BKV-s végkielégítésekre, illetve arra, hogy a nyugdíjasokat megkurtítja a kormány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását