2024. május 5. - Györgyi

Eltűnt magyar hegymászók

A Külügyminisztérium megkülönböztetett figyelemmel kíséri a Kínában eltűnt négy magyar hegymászó megtalálása érdekében folyó kutatási, mentési munkálatokat, folyamatosan tájékoztatja a családtagokat, és mindent megtesz az eredményes felkutatás elősegítése érdekében - jelentette ki Mátrai Zsuzsanna szóvivő csütörtökön az MTI-nek.
2009. november 5. csütörtök 11:06 - HírExtra
Elmondta: a kínai nyelvű internetes hírportálon megjelent hírt követően a pekingi magyar nagykövetség főkonzulja haladéktalanul intézkedett, és felvette a kapcsolatot a pekingi és a tartományi hatóságokkal az értesülések ellenőrzése érdekében.

Ezzel párhuzamosan a Külügyminisztérium azonnal felkutatta a magyar hegymászók legközelebbi családtagjait, akiket azóta folyamatosan tájékoztatnak a pekingi nagykövetségtől rendelkezésükre álló információkról. Biztosítottuk őket arról, hogy megkülönböztetett figyelemmel kísérjük a kutatási, mentési munkálatokat, folyamatosan tájékoztatjuk őket, és mindent megteszünk az eredményes felkutatás elősegítése érdekében - hangsúlyozta Mátrai Zsuzsanna.

Hozzátette: a pekingi magyar nagykövetségen keresztül, a hozzátartozókkal egyetértésben, kérték a kínai felet, hogy tegyenek meg mindent a magyar hegymászók felkutatásáért és megmentéséért.

Közöltük a kínai féllel, hogy a magyar fél kész minden rendelkezésére álló adattal, információval segíteni a mentési munkálatokat - hangsúlyozta a külügyi szóvivő.

A négy magyar hegymászó október 7-én indult Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében október végéig feljusson a Himalája szomszédságában lévő - ember még nem járta - 6.079 méteres csúcsra. A csoportnak október 31-én kellett volna visszaérkeznie a tartomány székhelyére, Csengduba (Chengdu). Eltűnésükről először kedden jelent meg hír a helyi sajtóban.

Sárközy Péter pekingi főkonzul a szecsuani mentők közlése alapján az MTI-t csütörtökön arról tájékoztatta, hogy egyelőre nem találják a négy eltűnt magyart, de már 5.000 méteren járnak a mentők Szecsuanban azon a hegyen, amelynek csúcsára a hegymászók fel akartak jutni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását