2024. május 3. - Tímea, Irma

Zeneakadémia: épületbúcsúztatás

A felújítás előtt álló Liszt Ferenc Zeneakadémia épületbúcsúztató fesztiváljának nyitányaként két kiállítás nyílt kedden az intézmény előcsarnokaiban: az emeleten Schiller Kata Pillanatok és állapotok című fotóanyaga látható, a földszinten A megújuló Zenepalota címmel az épület felújításának dokumentációjával és látványterveivel ismerkedhet a közönség.
2009. november 3. kedd 23:50 - HírExtra
Mint arra a zeneművészeti egyetem rektora, Batta András a kiállítások megnyitóján utalt, a búcsúfesztiválnál jobb kifejezés a tisztelgés, hiszen bár a rendezvény keretében hétfő estig várják neves muzsikusok koncertjeivel, vezetett sétákkal és zenetörténeti előadásokkal a közönséget, a házat valószínűleg csak januárban zárják be.

Nehéz megválni két évre, a felújítás idejére az épülettől - jegyezte meg a rektor, hangsúlyozva: ez ház "szentély, a művészetek forrása", ahogy azt Körösfői-Kriesch Aladár az előcsarnokban látható freskója is ábrázolja. "Itt - ahogy Wagner operájában a bölcs Gurnemanz mondja - térré válik az idő, ha belépünk a nagyterembe, mintha ott lennének a feledhetetlen elődök" - fogalmazott Batta András.

Emlékeztetett arra, hogy Hubay Jenő grand école-nak, azaz nagy iskolának nevezte a Zeneakadémiát megnyitásának 50. évfordulóján, 1925-ben, amikor az intézmény felvette Liszt Ferenc nevét. Amikor a Liszt Ferenc téri épület 1907. május 12-én megnyílt, már 32 év óta működött a Zeneakadémia, korábban a Hal téren (az Erzsébet híd lábnál), majd a Sugár, azaz az Andrássy úton, a most Régi Zeneakadémiának nevezett épületben.

A két kiállítás - emelte ki a rektor - a múlt, a jelen és a jövő. A rekonstrukció során bizonyos terek visszanyerik eredeti szerepüket, eltűnik például az emeleti ruhatár, a pincébe kerül, és visszakapja a ház a mostaninál barátságosabb és elegánsabb korábbi színvilágát. Visszaépítik a kisterem zsinórpadlását és zenekari árkát, így ismét kamaraopera lehet.

A gépészet, például az óránként 80 ezer légköbméter levegő cseréjére alkalmas légkondicionálás a negyedik emeletre kerül, s a jövőben nemcsak a nézőteret, de az orgona szerkezetét is hűteni tudják majd, kellő páratartalom mellett.

A jövő hétfőig tartó fesztivállal kapcsolatban rossz híreket is közölt a rektor: betegség miatt elmarad Bátori Éva, Simon Izabella és Várjon Dénes szerdai dalműsora, illetve Ránki Dezső és Klukon Edit Csendes búcsú című pénteki koncertje.

Az épületbúcsúztató fesztivál programja így is olyan érdekességeket rejt, mint a vasárnapi Beethoven non-stop, amelyen Kocsis Zoltán három koncerten a zeneszerző mind a kilenc szimfóniáját vezényli a zeneakadémistákkal kibővített Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) élén.

Szombaton és vasárnap délelőtt 10 órától nyílt napra várják az érdeklődőket: lesznek vezetett túrák az épületben, nyilvános zenetörténeti órák, a kisebbeknek pedig gyerekfoglalkozásokat tartanak a Lisztkukacok Akadémiáján.

Ingyenes délutáni hangversenyeket ad a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekara, a népzene tanszék hallgatói népzenei matinéval búcsúznak az épülettől, de lesz késő esti dzsessz és éjjeli orgonamuzsika is az egyetem diákjainak előadásában.

A fesztivált hétfőn Az évfordulók múlnak, a zene örök című hangverseny zárja, amelyen Szokolay Balázs, Rohmann Imre, Szőke Diana, Halmai Katalin, Baráti Kristóf és Várdai István Haydn, Mozart, Bach és Mendelssohn műveit szólaltatja meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását