2024. május 16. - Mózes, Botond

Szerbiát is leteríti az új vírus?

Szerbiában terjedőben van az új típusú influenza - hétfő estig 169, a H1N1 vírus által megfertőzött személyt regisztráltak az országban.
2009. november 3. kedd 15:53 - HírExtra
A belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a betegek 20 százaléka az előző héten kapta meg a betegséget. A fertőzöttek zöme általános és középiskolás. Az eddigi egyetlen halálos áldozat viszont egy idős nő, aki október 21-én a közép-szerbiai Kragujevácon halt meg. A fertőzöttek majdnem fele, 72 ember külföldi utazás során szerezte a vírust. A betegség elsősorban Közép- és Kelet-Szerbiára terjed ki.

A lakosság betegség elleni oltása még nem kezdődött meg, jelenleg az oltóanyag beszerzése folyik, s a kormányfő és egészségügyi minisztere hétfői megbeszélésén úgy döntöttek, hogy ezt felgyorsítják.

A lakosság eközben fél: tömegével vásárolják az egészségügyi maszkokat abban a reményben, hogy azok megvédenek a fertőzéstől. Sok településen már teljesen kiürültek a raktárak, s bár az egyetlen szerbiai gyártó naponta 55-60 ezer álarcot készít, a keresletet nem tudja kielégíteni.

Ráadásul a sebészeteken használt, illetve az úgynevezett járványügyi (ezüstszűrővel kiegészített) maszkra nincs is szükség, sőt viselésük néha kifejezetten káros. A fertőzés elleni védekezéshez szakemberek szerint tökéletesen elegendő egy közönséges gézmaszk, az orvosi maszkok pedig egyszeri viselésre valók, amit azonban vásárlóik zöme nem tud.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását