2024. május 14. - Bonifác

Népszerű a településőrség intézménye

Az első két hónap adatai alapján elmondható, hogy a várakozásokat messze meghaladó sikerrel járt a településőri program:
2009. november 3. kedd 17:41 - HírExtra
A miniszter szerint ezek alapján mintegy 600 szerződést már meg is kötöttek a kistelepüléseken, mert főleg ők pályáztak. Előrevetítette: rövid időn belül ezernél is több olyan egyenruhás hatósági ember lesz, akik a rendőrséggel, a polgárőrséggel együttműködve, az önkormányzat irányításával a helyi közrend, közbiztonság fenntartásában és megerősítésében vesznek részt.

Az igazságügyi és rendészeti tárca vezetője emlékeztetett: a kormány azt ígérte, hogy rendet teremt és rendet tart. Hozzátette: a települési programmal, ezzel az ezer egyenruhás munkájával is biztonságosabb lesz Magyarország.

A legtöbb pályázatot, összesen 116 településőr foglalkoztatására Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyújtották be, a legkevesebbet, 15-öt pedig Tolna megyében.
Az intézkedéscsomag többi elemével kapcsolatban a miniszter felsorolta: benyújtották a szerződéses rendőrök foglalkoztatását lehetővé tevő törvénymódosítást és reményét fejezte ki, az ellenzék - amely többször hangoztatta, hogy elkötelezett a közbiztonság tekintetében - támogatni fogja azt.

Szintén a csomag elemeként említette, hogy átalakították a rendészeti szakképzést és növelték, illetve növelik a tanulók létszámát.

Benyújtották a szabálysértési törvény módosítását is annak érdekében, hogy - mint a miniszter fogalmazott - a vagyon elleni szabálysértések esetén hathatósabb védelmet nyújtsanak a polgároknak és nagyobb elégtételt a károk megtérítésére a sértetteknek. Draskovics Tibor felidézte: egy korábbi döntés értelmében jövő januártól létrejön a szabálysértési nyilvántartás rendszere.

A településőrség mellett a polgárőrség a rendőrség legfőbb szövetségese - vezette fel a miniszter a csomag következő elemét, amely alapján megháromszorozódik a polgárőröknek adandó támogatás. Ez jövőre 750 millió forintot jelent, továbbá 132 gépkocsit is juttattak nekik.

A miniszter szerint jól halad a térfigyelő-program végrehajtása is, amelynek célja a jelenlegi 1500 kamera megduplázása. Erre a célra kétmilliárd forint jut, ebből másfél milliárd uniós támogatás.

A miniszter ismertetése szerint folyik az előkészítése annak is, hogy a rendőrség egy új szolgáltatással álljon az állampolgárok és a gazdálkodó szervezetek rendelkezésére: szóróanyagokkal, tanácsadással, testre szabott és a helyi viszonyokhoz igazított információkkal kívánják segíteni, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozatává. A kormányszóvivői tájékoztatón bemutatott prezentáció alapján ez a szolgáltatás legkésőbb december 1-től lesz elérhető a főkapitányságokon, kapitányságokon.

Draskovics Tibor szerint a tízpontos csomag mellett meg kell említeni a korrupció elleni harcban bevetni tervezett új eszközöket, például az antikorrupciós hivatal felállítását is.
Az eddigi eredményekről szólva a miniszter arról is beszélt, hogy az év első 9 hónapjában az ismertté vált bűncselekmények száma 9 százalékkal csökkent, ami beleillik az elmúlt 10 év trendjébe. A miniszter szerint mindez igazolja, hogy a kormány által tett összehangolt lépések ebben is eredményre vezettek. Példaként említette, hogy csökkent az erőszakos és garázda jellegű bűncselekmények, az autólopások, a lopások és lakásbetörések száma.

A közlekedési balesetekkel kapcsolatban azt emelte ki, szerinte az új ellenőrzési módszereknek és szankcióknak köszönhetően 7 százalékkal csökkent a személysérüléses balesetek száma 2008-ban az előző évi adatokhoz képest és ez a trend idén is folytatódott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását