2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jót is tehet egy csésze kávé!

A dohányos férfiaknál csökkentheti az érelzáródás okozta szélütés kockázatát, ha rendszeresen kávét vagy teát isznak - közölték svéd kutatók tanulmányukban. 26 556 felnőtt, dohányozó finn férfi adatait használták fel abban a vizsgálatban, amely a kávé és
2008. június 27. péntek 19:00 - Hírextra

Az agyvérzések és az agyi érelzáródás kockázatát tanulmányozták a stockholmi Karolinska Intézet kutatói, Susanna C. Larsson vezetésével.
A tanulmány kezdete előtt egyetlen résztvevő férfinak sem volt szélütése, a követés átlagosan 13,6 éve alatt pedig 2702 agyi érelzáródást, 577 agyvérzést és 84 nem-specifikus szélütést regisztráltak a kutatók.

Az adatok elemzésénél kiderült, hogy azoknak a férfiaknak, akik naponta legalább nyolc adag kávét ittak, 23 százalékkal kisebb volt a kockázata az agyi érelzáródásra, mint azoknak, akik kettőnél kevesebbet, napi kettő, vagy több tea fogyasztása pedig 21 százalékkal csökkentette a kockázatot azokhoz képest, akik egyáltalán nem teáztak.

Az agyvérzések kockázata és a kávé vagy tea fogyasztása között nem találtak összefüggést a kutatók.
"A kávé és tea fogyasztásának előnyös hatása az agyi érelzáródásokra biológiailag megmagyarázható, mert a kávé és tea olyan fenolokat tartalmaz, melyek antioxidáns tulajdonságúak, és megelőzhetik az érelmeszesedést" - mutat rá Larsson a Stroke című egészségügyi szakfolyóirat júniusi számában megjelent tanulmányban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

baloghgabor
2008. július 28. 19:35
A csodakávé magában is értágító hatású !
bégé
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását