2024. május 21. - Konstantin

A rendőrszakszervezet tiltakozik az elvonások ellen

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) nyílt levélben tiltakozott az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a kormány által a közszolgálatban dolgozók 2010. évi keresetkiegészítéséről aláírt megállapodása ellen.
2009. október 29. csütörtök 15:25 - HírExtra
Az FRSZ a nyílt levelet - amelyet csütörtökön az MTI-hez is eljuttattak - a kormánynak, az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottságnak és Kónya Péternek, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Szövetsége (FRDÉSZ) elnökének címezte.

Pongó Géza, az FRSZ főtitkára levelében emlékeztetett: a megállapodás szerint 2010-ben, a havi bruttó 340 ezer forintnál alacsonyabb illetménnyel rendelkező közszolgálati dolgozók éves szinten bruttó 98 ezer forintos keresetkiegészítésben részesülnek. A juttatást két részletben, a januári és a márciusi illetményekkel együtt fizetik ki.

A levél szerint a megállapodással a sztrájkbizottság kapitulált a kormány előtt, és "lényegét tekintve aláírta a 13. havi illetmény halálos ítéletét". Határozottan kijelentik: az FRSZ nem adott felhatalmazást a tizenhat szakszervezet vezetőihez csatlakozó FRDÉSZ-nek a megállapodás aláírására. Mindezek alapján az FRSZ elhatárolódik a megállapodástól, azt magára nézve kötelezőnek nem ismeri el, és felszólítja az FRDÉSZ elnökét, hogy a nyilvánosság előtt adjon számot arról, kiknek a felhatalmazása alapján járt el a megállapodás elfogadásakor.

Az FRSZ sajnálatát fejezi ki a miatt, hogy "a kormányzatnak ismét sikerült megbontani a közszolgálatban álló dolgozókat képviselő szakszervezetek egységét". Az FRSZ nem tarja elegendőnek a kormányzat ajánlatát, és "nem mond le a rendőrség állományába tartozó munkavállalók érdekében megfogalmazott jogos követeléseiről".

Ezért kezdeményezi a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Érdekegyeztető Tanács soron kívüli összehívását a rendvédelmi szervek és a rendőrség állományába tartozó munkavállalók 2010. évi bérezésének megvitatása érdekében.

Az FRSZ a bértárgyalások során követeli a megszüntetett 13. havi illetmény teljes körű kompenzálását, a 2010-ben adókötelessé váló, korábban is folyósított béren kívüli juttatások fedezetének felbruttósítását, a fizetési fokozatban előresorolásra kerülő közalkalmazottak illetményének a bértábla szerint kötelező illetményemelésen felüli, további ötezer forintos emelését és az idei és a jövő évre tervezett infláció ellensúlyozásaként az illetmények 8 százalékának megfelelő mértékű további bérkompenzáció végrehajtását rendvédelmi pótlék bevezetése útján. Az FRSZ által javasolt rendvédelmi pótlék bevezetése - a munkáltatókat terhelő járulékokkal együtt - szerintük körülbelül 10 milliárd forintot igényelne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását