2024. május 3. - Tímea, Irma

Esett a turistaforgalom a Balatonnál

Az év első nyolc hónapjában közel egymillió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött a Balatonnál, ami a vendégforgalomban 6,5%-os, a vendégéjszakákban 9%-os visszaesést jelent az előző évhez képest - ismertette Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) elnöke, egy szezonértékelő konferencián Zalakaroson.
2009. október 21. szerda 20:51 - HírExtra
A főbb balatoni szervezetek közös rendezvényén Kovács Miklós, az önkormányzati tárca turisztikai szakállamtitkára egy nemzetközi turisztikai szervezet közgyűlésén elhangzottakról beszámolva kifejtette, a különböző országokban a válság miatt júliusig átlagosan 7%-kal csökkent a vendégéjszakák száma.

A visszaesés nagyságrendje csak Európát tekintve meghaladta a 8 százalékot, míg csak Közép- és Kelet-Európát nézve a 11 százalékot. Ehhez képest a magyarországi adatok kedvezőbben alakultak, főként a Balatonnál, ahol a belföldi turizmusnak köszönhetően még kisebbek voltak a veszteségek. A szakállamtitkár hangsúlyozta, a válságnak még nincs vége, a szakértők becslése szerint még a következő év is hoz pár százalékos visszaesést az idegenforgalomban, és csak 2011-től lehet számítani újra a mutatók növekedésére.

Rosta Sándor, a BRIB elnöke szólt arról, hogy a csökkenő vendégforgalom ellenére 1,3 százalékkal nőtt, és meghaladta a 16,6 milliárd forintot a kereskedelmi szálláshelyek bevétele a Balatonnál. Az üdülőrégió 72 ezer kereskedelmi, és 131 ezer magánszálláshely kapacitással rendelkezik. Ez utóbbiak színvonala, népszerűsége és forgalma pár százalékkal nőtt az utóbbi években, amiről ha teljes körű adatszolgáltatás lenne, valószínű még kedvezőbb képet mutatna a balatoni turizmus alakulása - mondta a szakember.

Ma már az üdülőrégió vendégkörének 80 százaléka magyar, akiknek jelentős hányada fizetett eddig üdülési csekkel a szolgáltatásokért. Az üdülési csekk nélkül a térség turizmusa összeroppanna, számos fogadóhely tönkremenne - hangsúlyozta Rosta Sándor. Beszámolója szerint csökken ugyan, de még mindig meghatározó a német vendégek száma a magyar tengernél. A legfontosabb küldő országok között van Ausztria, Csehország, Dánia, Hollandia és Szlovákia. A vendégéjszakák tekintetében Siófok, utána Hévíz, Balatonfüred, majd Zalakaros áll az élen az üdülőövezetben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását