2024. március 29. - Auguszta

Blatter hozza a magyar foci jövőjét?

Mit keres hazánkban Sepp Blatter FIFA-vezér? Miért jó az nekünk, hogy itt van, és mit fog nálunk csinálni? Sportdiplomáciai nagyhét, és ami mögötte van.
2009. október 20. kedd 15:38 - Gedei Szilárd
Sokan nem érzik át, mennyire fontos ember érkezett hazánkba ma a sportdiplomáciai téren ritkán látott nagy eseménysoroztara, a nemzetközi labdarúgás keresztapja személyében.

Blatter: a harisnyáktól az elnöki székig

Sepp Blatter, a hetvenhárom éves svájci sportvezető, aki a FIFA elnöki székéig tartó mozgalmas sportdiplomácia karrierjét olyan tisztségek betöltésével színesítette, mint a Svájci Jégkorong Szövetség főtitkára, sőt – egyes források szerit – a hatvanas években egy olyan svájci egyesület elnöki teendőit is ellátta egy darabig, melynek fő célja a helvét nők lebeszélése volt a kor divatjának megfelelően elavult harisnyatartók harisnyanadrágra cseréjéről.

Később persze komolyabb szerepeket is vállalt Blatter, segédkezett az 1972-es és 76-es olimpiai játékok szervezésében, majd ’75-ben már a FIFA technikai igazgatója, majd ’81-től főtitkára volt – egészen ’98-as, máig tartó elnöki megválasztásáig.

Manapság már csak az egyetlen és legfőbb futball keresztapaként tekintenek rá szerte a világon – ahová legalábbis elmegy látogatóba.



Blatter itt, Blatter ott, Blatter mindenhol

6+5=11
A szabály lényege, hogy a pályán egy csapatban egyszerre legfeljebb öt külföldi játékos lehessen, míg hat helyet a hazaiaknak kellene biztosítani.
„Ez a konferencia a 6+5-ös szabályról csak egy folyamat része, mely nagyjából húsz éve indult el, s melynek célja a nemzeti bajnokságokban részt vevő hazai játékosok számának szabályozása. Azért van szükség erre a változtatásra, mert ezáltal nagyobb esélyegyenlőség lenne biztosított a különböző országok bajnokságai között. A lényeg, hogy a feltételek egyenlőbbé váljanak, nem mellesleg a több hazai játékos szereplését szem előtt tartó módosítás az utánpótlásnak is komoly segítséget jelentene” – fejtette ki véleményét a 6+5-ös szabály várható jótékony hatásairól Bánki Erik, a konferenciát megálmodó fideszes parlamenti képviselő, a Sport- és Turisztikai Bizottság vezetője.
Joseph S. Blatter személyében tehát meglehetősen prominens „sportpolitikus” érkezik hazánkba. A világ első számú futballvezetője gondosan kidolgozott, előre megkomponált hivatalos programja szerint kedd délután meglátogatja a felcsúti Puskás Ferenc Akadémiát, ahol beszél majd a FIFA által nemrég alapított Puskás Ferenc díj technikai kérdéseiről, illetve egy előre beharangozott, fontos bejelentést is tesz.

Izgalmas…

Nem is csoda, hogy ezek után a jó öreg Sepp barátunk kikapcsolódik egy kicsit, és a Puskás Ferenc Stadionban tekinti majd meg a Debrecen Fiorentina elleni Bajnokok Ligája meccsét. Szerdán aztán kezdődik a komoly munka: a svájci futballfejes a Parlamentben kezdi a napot, ahol délelőtt az európai parlamentek sportbizottságainak tanácskozására hivatalos, majd az MLSZ-elnök Kisteleki Istvánnal elfogyasztott könnyed ebéd után jön a lényeg. Blatter ugyanis negyvenhárom európai ország labdarúgó szövetségének hathatós közreműködésével elnököl a FIFA és az MLSZ közös konferenciáján, sőt előadást is tart a szívügyének tekintett, a világ futballjának megreformálására megálmodott 6+5-ös szabályról.

Blatter programja teljesen rendben van, igazi kérdés inkább az, milyen pluszt jelenthet Magyarországnak, illetve a magyar futballnak Blatter és udvartartásának látogatása. Nekünk ugyanis lehet, hogy nagy megtiszteltetés és lehetőség Blatter újabb érkezése (legutóbb egy rendkívül sajnálatos esemény miatt járt nálunk a FIFA-elnök, Puskás Ferenc temetésén), a kérdés csak az, milyen visszhangja lesz a nemzetközi futballdiplomáciában a kétnapos magyar dzsemborijának.

Optimista szervező

„A látogatás jelentőségét abban látom, hogy egyáltalán sikerült Budapestre hozni ezt a konferenciát. Azért kezdeményeztem a Sport- és Turisztikai Bizottság elnökeként ezt az eseményt, mert mindenképpen szükséges lenne egy kicsit megerősödnünk sportdiplomáciai fronton” – mondta a HírExtrának Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának vezetője.

Teljesen rendben is van, hogy Bánki lelkes és optimista, de vajon a FIFA-nál is tudnak arról, mit szervezett ide Budapestre?

Egyelőre ugyanis úgy tűnik, a felhajtás elmarad. Legalábbis hétfőn a NemzetköziLabdarúgó Szövetség hivatalos honlapján, a fifa.com oldalon nemhogy egy cikk, de egy büdös sor sem szólt arról, hogy a szervezet első embere hová megy kedd délután, s mit fog ott csinálni.

De nem baj, a lényeg, hogy itt lesz nekünk a FIFA feje, aki nyilván megint elképesztő optimizmussal fog a fejlődő magyar fociról beszélni, sőt mit beszélni, szónokolni, aminek azonban csak akkor van értelme, ha a zárt ajtók mögött nem csak szónokol, hanem ígér is valamit Kisteleki István MLSZ-elnöknek, vagy bárkinek, akinek ígérnie kellene.

Ha jól csináljuk, profitálhatunk a látogatásból

„Ez nem a vége a folyamatnak, hanem egy közbülső része. Azt szeretném, hogy mondjuk 2011-ben csúcsosodjon ki, amikor Magyarországé az Európai Unió soros elnöksége. Remek lenne a mi elnökségünk idején véglegesíteni azt a jogszabályi környezetet, mely biztosítja ennek a 6+5-ös szabálynak a bevezethetőségét” – áradozott a nagy tervekről Bánki.

Tény: ha jól csináljuk, s csúnya szóval „rátelepszünk” a 6+5-ös szabály folyamatára, akár Blatter egyik hű fegyverhordozójává is válhatunk, mi több, összekötődhet országunk nevével az új szabály is.

Kár, hogy Blatternek teljesen mindegy, melyik országban, mely országok segítségével viszi végig dédelgetett álmát a futball megreformálásáról…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását