2024. május 11. - Ferenc

Kinek nem kellhetett a gárdisták vére?

Nem biztos, hogy a Forradalmi Gárda vezető tisztjei voltak az egyedüli célpontjai a vasárnapi öngyilkos-merényletnek Iránban. Aznap reggel a teheráni delegáció vallási egységtárgyaláson vett részt, amely tény a fél világ számára elegendő okkal szolgálhatott, hogy a levegőbe repítse őket.
2009. október 19. hétfő 17:59 - Tatai Gábor
Helyi sajtóértesüléseink szerint, a szisztán-beludzsisztáni tartományban elkövetett öngyilkos-merényletnek összesen negyvenkét halálos áldozata van, közülük tizenegy a Forradalmi Gárda magas beosztású vezetője. Ahmadinezsád elnök tegnap délután könyörtelen megtorlást ígért, a kezdetben még nyugati hatalmak érintettségét hangsúlyozó hivatalos vélekedés ma reggelre a Pakisztáni Hírszerzést (ISI) vádolta meg, akik Irán instabil keleti régiójának etnikumait pénzelik Teherán ellen. A legvalószínűbb vélekedés szerint azonban, a szélsőséges szunnita elemek (mint a Tálibok és az al-Kaida), a régió Irán-ellenes országai (Szaúd-Arábia vagy Pakisztán), illetve a szisztán-beludzsisztáni drogkereskedők közvetve, vagy közvetlenül, de egyszerre láthatták érdekét, hogy a Dzsundallah-merényletet információval, fegyverekkel vagy anyagi juttatásokkal támogassák.

Baludzsok a hintában

Nincs közvetlen amerikai érintettség, de…
A vasárnapi robbantást egy Dzsundallah (Isten katonái) nevű pakisztáni terrorcsoport vállalta magára, akik Pakisztán Beludzsisztán nevű tartományában toboroznak szunnita felkelőket az ország baluzs kisebbségének köreiből. Az ABC News 2007-ben pakisztáni és amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a csoport véres iráni portyáit 2005 óta amerikai ügynökök támogatják és bátorítják. A Dzsundallah vezetője, a korábbi tálib harcos Abdul Malik Rigi, aki, azonkívül hogy szunnita vallási ˝aktivista˝, az egyik legnagyobb drogcsempész név is a 900 kilométer hosszú iráni-pakisztáni határ mentén. Rigi irányítása alatt 2007-ben még csak néhány száz állig felfegyverzett pakisztáni baluzs gerilla állt, akik az iráni területekre be-betörve a forradalmi gárda katonai és hírszerző tisztjeit rabolták el, a foglyokkal később tévékamerák előtt végeztek. Az ABC forrásai szerint az Egyesült Államok kormánya közvetlenül nem támogatja a csoportot, Rigi a fegyvereket és a pénzt az afganisztáni és pakisztáni hadseregtől, valamint az ISI-tól szerzi. Itt jegyezzük meg, hogy mindkét reguláris hadsereg jobbára az évenként folyósított amerikai fegyversegély-milliárdokból üzemel.
Irán baludzs kisebbségét hozzávetőlegesen egy- és négymillió fő közé saccolják, többségük a Szisztán-Beludzsisztánnak nevezett délkelet-iráni / nyugat-pakisztáni régióban él. Irán egyik legelmaradottabb és legszegényebb hegyes-sziklás térsége az iszlám-forradalmat követő évtizedekben a heroin- és ópiumcsempészet mennyországává vált, a Pakisztán vagy Afganisztán felől bonyolított transzferekért a kitűnően képzett és erősen felfegyverzett helyi magánhadseregek felelnek – olvasható az Al-Jazeera internetes hírportálján. A térséget éppen keresztbeszeli a pakisztáni határ, ám az itt élő szunnita baludzsok többsége sem iráninak, sem pakisztáninak nem vallja magát.

A shíta félhold iráni emelkedése, és az Iszlámábáddal ápolt tradicionálisan rossz viszony az elmúlt évtizedekben a baludzsokat a függetlenségi mozgalmak felé taszította, melyet a két szomszédos ország már számtalanszor próbált egymás ellen elsütni. A baludzs felkelők áldatlan pakisztáni tevékenységét Iszlámábád éppen csak az elmúlt hetekben vádolta meg burkoltan azzal, hogy vitorláikat Teherán felől dagasztja szél, míg ma reggel Ahmadinezsád adott óvatos ˝ultimátumot˝ Iszlámábádnak: Pakisztán ne vesztegesse a rendelkezésére álló időt, hogy együttműködjön a vasárnapi merénylet körülményeinek felderítésében.

Top gárdisták Pisheen-ben

Az Irán délkeleti csücskében található Pisheen járásba a Forradalmi Gárda tisztjei azért utaztak hétvégén, hogy helyi törzsi vezetőkkel – zömében baludzsokkal - tárgyaljanak személyesen. A kilencven százalékban shíta Irán szunnita kisebbség mértékletesebb tagjaival Teherán évek óta keresi a párbeszédet, a vasárnapi találkozó is a szunnita- shíta egység előmozdításának érdekében lett nyélbe ütve. Figyelembe véve, hogy a merénylet során a gárdistákon kívül, tíz befolyásos törzsi vezető is az életét vesztette, egy olyan szomszédos állam kézjegye is felsejlik, aki ugyan nem elég bátor totális háborút hirdetni az iráni tizenkettesek (Mohamedet és a tizenegy utódját elismerő shíta szekta) ellen, ám a földalatti ellenállást bőkezűen támogatja.

Figyelembe véve, hogy a Dzsundallah-ot sokan az al-Kaida helyi különítményének tartják, még inkább elképzelhető, hogy az ortodox szaúdiak (wahhabiták) megorrolhattak a Forradalmi Gárdával egy asztalhoz ülő szunnita törzsfőkre, ami valljuk be Amerika számára is egyfajta ˝felkérés táncra˝ lehetett. A határ menti drogkereskedelem jövőjét is kellemetlenül érinthette a teheráni egységkezdeményezés, az eddigi baludzs cinkosok elcsábításával, a Rigi féle ˝üzletemberek˝ komoly háttértámogatástól estek volna el. Összességében megállapítható, hogy a Pisheen-i utazás nemzetközi és helyi viszonylatokban is különösen veszélyes ötletnek számított a gárda, és a törzsi vezetők delegátusának épségére nézve is.

Pénz beszél

Egyedül az érdekeltek népes tábora adhatott okot arra, hogy Irán már a merényletet követő első percekben is egyszerre hétfelé volt kénytelen bosszút kiáltani. Az ISI több szempontból is az egyik legvalószínűbb cinkosnak tetszik: A pakisztáni hírszerzés már hosszú ideje figyeli az iráni aktivitást a labilis beludzsisztáni térségben, ahogy Teherán közvetlen módon támogatja a helyi függetlenségi mozgalmakat, fegyveres felkeléseket. Erre az is utal, hogy a teheráni rádió a közelmúltban hevesen elkezdte a harci dobokat püfölni, naponta 90-100 percnyi műsoridőt szántak arra, hogy Iszlámábád kisebbségi politikáját mocskolják. A Dzsundallah ékes példája annak, hogy beludzsok kardja kétélű, most éppen az ISI, és az Iránnal szembeni nemzetközi konstellációk hathattak oda jobban (vagy többel).
Forrás: HírExtra / Al Jazeera / IRNA / ABC News / WarOnJihad.org
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását