2024. május 29. - Magdolna

Megerősödött az ország iránti bizalom

Szollár Domokos szerint az elmúlt fél évben megerősödött az ország iránti bizalom, de közösen kell azért dolgozni, hogy ez megmaradjon.
2009. október 16. péntek 14:45 - HírExtra
A kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva pénteken leszögezte: hat hónappal ezelőtt a Bajnai-kormány azzal a szándékkal vállalta feladatát, hogy a magyar családok, a vállalkozások, a munkahelyek nagyobb védelmet élvezzenek a gazdasági válság súlyosabb hatásaival szemben, stabilizálódjon a költségvetés, újból megerősödjön az ország iránti bizalom, és a kormány mielőbb megteremtse a gazdasági növekedés feltételeit.

Szollár Domokos hangsúlyozta, hogy ezekben a hónapokban Magyarország elindult a válságból kivezető úton, elkerülte a pénzügyi összeomlást, de még nincs teljes biztonságban.

A kormányszóvivő kiemelte: az országnak továbbra is szigorú költségvetési politikához kell tartania magát, hogy az eddig elért eredmények megszilárdulhassanak, és Magyarország elinduljon egy tartható növekedési pályán.
Megismételte: a válságkezelő kormány eltökélt abban, hogy betartja az idei évre és a 2010-re vonatkozó államháztartási hiánycélt, csak a szigorú fiskális politika teremti meg az újbóli, tartós növekedés alapjait.

Szollár Domokos a kormány által elért eredmények közé sorolta, hogy erősebb lett a forint, harmadára csökkent Magyarország csődkockázati mutatója, az ország ismét a piacról finanszírozza magát, és a meghatározó vélemények szerint Magyarország másoknál gyorsabban és határozottabb lépésekkel indult el a válságkezelésben.
A Bajnai-kormány válságkezelő intézkedései közül a szóvivő kiemelte: a kabinet kétéves áthidaló kölcsönnel, állami garanciával lakáshitel-támogatási programot dolgozott ki, az önkormányzatoknak elővásárlási jogot és ehhez szükséges kedvezményes hitelkeretet biztosított, a bakokkal közösen banki magatartáskódexet alkotott.

Szollár Domokos a gazdasági válság társadalmi hatásainak csökkentését szolgáló lépések közé sorolta a kríziskezelő program kidolgozását, a méltányossági nyugdíjkeret megemelését, a roma integrációs program elindítását.
A munkahelyvédelem és munkahelyteremtésről szólva kiemelte az Út a munkába és a 4 plusz 1-es programot, a foglalkoztatási szabályok egyszerűsítését.

A Bajnai-kormány több lépést tett az egyensúly megteremtése érdekében is - közölte a kormányszóvivő. Hozzátette: ilyen volt a program, amely az "állam magán kezdte a takarékoskodást" szlogen mellett futott, illetve ide tartozik a közszféra béreinek 2 éves rögzítése és a 13. havi juttatás megszüntetése, a szociális juttatások szűkítése, benne a 13. havi nyugdíj megszüntetése, illetve a kincstárnoki rendszer létrehozása.
A célzottabb szociális rendszer kiépítése érdekében is több intézkedést hozott a kormány - folytatta Szollár Domokos. Emlékeztetett: csökkent a táppénz mértéke, a családi pótlék összegét 2 éves időtartamra rögzítették, 2010-re kivezetik a gázár- és távhő-kompenzációs rendszert. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy október 1-vel 10-14 százalékkal csökkent a gáz ára, 2010. január 1-vel pedig az 5 százalékos kulcsba kerül a távhő áfája.

A kormány július elsején felfüggesztette a korábbi lakástámogatási rendszert és október 1-jétől új, célzottabb rendszert vezetett be - hangsúlyozta a szóvivő.
A növekedést és a foglalkoztatást ösztönző intézkedések között az adó-, nyugdíj-, családtámogatási rendszer átalakítását, a vállalkozások támogatását emelte ki Szollár Domokos.

Szólt a bürokráciát csökkentő lépésekről, és arról is, hogy több döntést hozott a kormány a bizalom és közbiztonság helyreállítása érdekében.
A Bajnai-kormány külpolitikája kapcsán a magyar-szlovák viszonyról szólva a kormányszóvivő azt mondta: komoly eredmény, hogy a Robert Fico-val való találkozót követően Szlovákia elvállalta, az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet kisebbségi főbiztosának ajánlásait fogja érvényesíteni a nyelvtörvény végrehajtásánál.

Az eddigi válságkezelő intézkedések megőrzését és a még tervezett lépések fedezetét garantálja a 2010-es költségvetés - szögezte le Szollár Domokos. Hozzátette: a kormány takarékos büdzsét nyújtott be a parlamentnek, a költségvetés stabilitása érdekében két nagy kiadási területen, az önkormányzatok és a közösségi közlekedés finanszírozásában van szükség jelentős megtakarításra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását