2024. március 28. - Gedeon, Johanna

"Likvidálni akarnak" - folytatódik a nyerőgépháború

Emelni kellene a nyerőgépek üzemeltetőit terhelő adókat - áll a hamarosan a parlament elé kerülő módosító javaslatban. Mindeközben a legfőbb nyerőgépellenes aktivista már arról beszél: likvidálni akarják, mert útban van.
2009. október 15. csütörtök 07:39 - Gedei Szilárd
A HírExtra elsők között számolt be arról, hogy tavaly novemberben egyszer már majdnem a parlament elé került egy a nyerőgépek adójának emelését célzó javaslat. Akkor azonban az anyagot beterjesztő független képviselő, Császár Antal néhány nappal a törvénytervezet benyújtása után érthetetlen módon meggondolta magát, és visszavonta a Szerencsejátékosok Országos Közhasznú Érdekvédelmi Szervezete által javasolt anyagot.

Tízmilliárd plusz


A korábban maga is szerencsejáték függőként élő Abházi József alapította szervezet most újabb országgyűlési képviselőt talált, aki hajlandó volt benyújtani egy, a nyerőgépek adójának emeléséről szóló módosító indítványt.

Az SZDSZ-es Gulyás József javaslata a korábbi elképzelésekkel szemben csak visszafogott módosításokat eszközölne a játékbevételeken és a játékadókon, ugyanakkor még így is tízmilliárdos plusz bevételt jelentene a 2010-es központi költségvetés bevételi oldalán.

A módosító javaslat másik fontos része egy a függők segítésére létrehozandó központi alapról (Szerencsejátékok Károsultjainak Rehabilitációs és Prevenciós Alapja) szól. Ezt a benyújtott javaslat szerint a mindenkori játékadó két, még a játékbevételből befolyó összeg egy százalékának elkülönítésével hoznák létre.

"Likvidálni akarnak"

"Én nem fogom visszavonni"
Miért most nyújtotta be ezt a javaslatot?
Egyrészt, mert most tárgyaljuk a költségvetést. Másrészt, mert azt gondolom, hogy évek óta változatlanul alacsony a nyerőgépeket érintő adók összege – mondta a HírExtrának Gulyás József, a javaslat beterjesztője. – Ráadásul nem csak a költségvetés számára létfontosságú adóemelésről szól az indítványom, hanem arról is, hogy az adóemelés után befolyó összegből segítsünk azokon a szerencsétlen embereken is, akiket a szerencsejáték tett tönkre.
Érdekes, hogy eddig senki nem foglalkozott ezzel a területtel.
A szerencsejáték egész területének szabályozását újra kellene gondolnia a kormánynak – erre egyébként szintén teszek konkrét javaslatot.
Biztos abban, hogy sikeresen végig tudja vinni javaslatát a parlamenten?
Kíváncsi leszek a frakciók hozzáállására. Tudom, hogy sok legenda kering a szerencsejátékokkal összefüggő pénzek sorsáról, arról, hogy ki mindenki érintett az ilyen típusú pénzek elosztásánál. Ezekkel a legendákkal nem foglalkoznék, az mindenesetre beszédes, ahogyan Császár Antal annak idején visszavonta a javaslatát.
Pont ezért kérdeztem.
Én nem kívánom visszavonni az enyémet, sőt kíváncsian várom, hogy az országgyűlés különböző pártállású képviselői hogyan szavaznak majd erről a kérdésről.
A javaslatot október kilencedikén nyújtotta be Gulyás, s ha minden jól megy, még az ősszel a parlament elé kerülhet. Csakhogy Abházi József, a Szerencsejátékosok Országos Közhasznú Érdekvédelmi Szervezetének alapítója szerint sokan vannak, akik minden eszközzel azon lesznek, hogy a korábbi Császár-féle anyaghoz hasonlóan ez a javaslat se érje meg vitára kerülését.

Abházi ugyanis amondó: a nyerőgépekből minél több bevételt remélő körök lobbija veszélyes és kártékony, ráadásul mindenre képesek céljaik elérése érdekében.

„Információim vannak arról, hogyan akarnak eltüntetni az útból azok, akiknek milliárdjaik múlnak az automatákat érintő adók változásán. Törvénytelenül gyűjtöttek adatokat rólam, megfigyelnek, talán még a telefonomat is lehallgatják. Azért utaznak rám, mert azt gondolják, hogy ha engem likvidálnak, akkor megszűnik az ellenállás. Csakhogy az érdekvédelmi szervezetünket messze nem csak az én személyem jelenti. Egy egész csapat van mögöttem, akik, ha velem bármi történne – nagy a valószínűsége, hogy fog – tovább harcolnának a függők érdekeit szem előtt tartva" – árulta el a HírExtrának Abházi.

Portálunk meg szerette volna kérdezni a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnökét, az Abházi Józseffel korábban éles hangú vitákat folytató Schreiber Istvánt is, aki azonban eddig nem reagált megkeresésünkre.

Érdekek mentén

A Szerencsejátékosok Országos Közhasznú Érdekvédelmi Szervezete szerint egyébként még mindig több mint harmincezer játékgép működik az országban, a szerencsejáték függők száma pedig eléri a százezret, és folyamatosan nő. A Magyar Szerencsejáték Szövetség szerint azonban tavaly már harmincezer alá csökkent a hazánkban üzemeltetett nyerőgépek száma, 2004-től pedig folyamatosan apad a nyerőgépek üzemeltetéséből származó bevétel.

Nem nehéz kitalálni, hogy ezeket a tendenciákat milyen irányba befolyásolná a Gulyás József által benyújtott módosító javaslat elfogadása. A megemelt adó a piac törvényei alapján előbb vagy utóbb kevesebb játékgépet, a rehabilitációs és prevenciós központ pedig kevesebb függőt eredményezne.

A helyzet ugyanis a következő: jelenleg indokolatlanul alacsony adót fizetnek a gépekért, ami kevés bevételt jelent az államnak. A módosítás több bevételt jelentene a költségvetésnek, és kevesebb függőt.

Kinek mi az érdeke…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

megmondom
2009. október 15. 14:33
Császárt nem elkaszálták, hanem megvették. Egyébként igazad van, Phil. Nagyon egyértelműen állítja Gulyás, hogy ő végigviszi a parlamenten a javaslatot. És az benne a szép, hogy amikor egyesek nem támogatják majd, milyen kifogásokat találnak ki. Tízmilliárd plusz a kültségvetésnek, muszéj lesznek megszavazni. Amikor majd elkezdenek magyarázni, hogy nem is kell a költségvetésnek az a plusz tízmiliárd. Egyébként pedig egy végletekig szabályozatlan, korrupt üzletág a nyerőgép üzemeltetés világa. Eddig alig szívatták meg őket, mert ugye mindenki pénzt akart látni belőle. olyan ez, mint egy külön világ a világon, amit az üzletágból élők uralnak.
Phil Ivey
2009. október 15. 14:07
Az a baj, hogy ha megvalósul ez a rehabilitációs és prevenciós központ, az sem fog más célt szolgálni, mint a lenyúlást. Abházi ezt már egy éve is meg akarta csinálni, csak akkor elkaszálták Császárt.
megmondom
2009. október 15. 14:04
Hát persze, Gulyás nem véletlenül említette a legendákat. Csakhogy ezek nem legendák. Ezekből a pénzekből mindenki kap, mindenki! Mellesleg a zsidók is. Szóval...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását