2024. március 29. - Auguszta

Eddig nyolcmilliós bírság a parlagfű miatt

Eddig több mint nyolcmillió forintnyi bírsággal sújtotta a parlagfüves földek gazdáit az idén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság - közölte a szervezet vezetője csütörtökön az MTI-vel.
2009. október 15. csütörtök 21:03 - HírExtra
Jordán László elmondta: az eddigi adatok még nem véglegesek, hiszen az év korábbi időszakában a szankciók közül a bírságolás háttérbe szorult. A parlagfű fejlődése és virágzása idején ugyanis az igazgatóság elsősorban arra törekedett, hogy a fertőzött területeket mielőbb megtisztítsák az agresszíven terjedő, allergén gyomnövénytől.

Tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban 276 esetben rendeltek el közérdekű, míg további 147 alkalommal kötelező védekezést. Előbbieknél külső vállalkozó végezte el a parlagfű kaszálását, melynek költségeit az állam megelőlegezte, azt utólag hajtják be a földtulajdonoson. Az utóbbi kategóriába tartozó ügyeknél pedig közvetlenül a terület gazdáját szólították fel e munka meghatározott időn belüli elvégzésére - tette hozzá a szakember.

Az igazgató közölte: összesen 488 jegyzőkönyv készült, amelyek nyomán több mint 400 eljárás indul, illetve indult. Ezek mindegyikében növényvédelmi bírsággal sújtja majd a hatóság az érintetteket. Eddig 171 esetben összesen 8 millió 185 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki. Mivel az ügyek több mint a felének a feldolgozása még tart, az év végéig a büntetés összege a húszmillió forintot is elérheti.

Az eljárás alá vont földek nagysága összességében 523 hektár, a megye mezőgazdaságilag hasznosított területeinek alig egy-másfél ezreléke. Az idei magas pollenszám is arra utalt: ennél nagyságrendekkel komolyabb a parlagfű-fertőzöttség e vidéken - mondta.

Az eljárások tavalyihoz hasonló száma azonban jól tükrözi, hogy a szakhatóság szűkös személyi feltételei nem teszik lehetővé számottevően több gyomos parcella felderítését és eljárás lefolytatását - tette hozzá az igazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását