2024. május 17. - Paszkál

Unatkozik a leggazdagabb izraeli nő

Shari Arison Izrael leggazdagabb asszonya, az ország második legnagyobb bankját - a Bank Hapoalimot - is magában foglaló pénzügyi birodalom vezetője. Azt állítja könyvében, hogy előre látja a jövőt. Azt azonban bizonyára ő maga sem látta előre, hogy mekkora zavarodottságot, gúnyolódást, sőt idegességet kelt majd a kötet az izraeli társadalomban.
2009. október 8. csütörtök 11:57 - HírExtra
Arisonnak egy olyan ország közvéleményének ítéletével kell megküzdenie, amely közismerten kiábrándult a hatalmi elitből, a bankokból pedig különösen. "Mindenkinek joga van arra, hogy hangokat halljon. A gond az, hogy nem szeretném, ha ilyen ember lenne annak a banknak a tulajdonosa, ahol én is tartom a pénzem" - gúnyolódott a helyzeten Motti Kirshenbaum népszerű tévékommentátor az AP amerikai hírügynökség riportja szerint.

Az üzletasszony valójában nem állítja, hogy hangokat hallana, s amit a Születés: ahol a szellemi és az anyagi találkozik című könyvében leír, annak nagy része bizonyára nem is tűnne szokatlannak vagy különösnek bárki számára, aki hisz a megérzésekben vagy osztja a New Age-nek (Új Kor), az Egyesült Államokban létrejött utópisztikus mozgalomnak a felfogását. Ráadásul nem is vesz részt aktívan a többségi tulajdonában lévő Bank Hapoalim mindennapi irányításában. Elemzők szerint a szigorú pénzügyi előírások miatt fura nézetei legfeljebb a bank hírnevét csorbíthatják, de szinte kizárt, hogy üzleti tevékenységére is hatással lehetnének.

Egy közvélemény-kutatás szerint a pénzintézet ügyfeleinek egy részét mindazonáltal felingerelte Arisonnak az az állítása, hogy látnoki képességekkel rendelkezik, amelynek révén előre megérezte például a Csendes-óceán medencéjében 2004-ben pusztító tengeri szökőárt, vagy azt, hogy Irak 1991-ben rakétákkal lővi Izraelt. A Háárec című lapban közölt felmérés alapján a megkérdezettek közel ötöde válaszolt úgy, hogy a Hapoalim Bankkal ezentúl nem lép üzleti kapcsolatra. Az újság ezt még tetézte is azzal, hogy olyan karikatúrát közölt, amelyen Arison nyakkendős földönkívüliek társaságában vezet egy igazgatósági ülést.

Alcím: Vízió vagy adomány

"Láttam dolgokat, mielőtt valójában megtörténtek, s ez nagyon megrémített" - vallott vízióiról az üzletasszony könyvében. Leírása szerint ezt a megérzést éles és gyötrő testi fájdalmak kísérik. Az Öböl-háború idején, amikor Irakból kilőtt rakéták hullottak Tel-Avivra, vagy most, amikor a palesztin területekről lövik Szderót városát, úgy érzi: lángol a teste, olyanok elvesztését gyászolja, akik nem az övéi, miközben mindez még meg sem történt. A globális pénzügyi válság kitörését szintén előre megsejtette, bár közlése szerint túl későn, ami több száz millió dolláros veszteséget okozott a bankjának, s az izraeli pénzügyi piacon sokáig őrzött vezető szerepébe került.

A bírálatokat a hírügynökségnek nyilatkozva azzal söpörte félre, hogy időről időre már fiatal gyermekkora óta "lát" később bekövetkező eseményeket. Szerinte ez fokozott megérzésnek, akár víziónak is nevezhető, ő maga viszont adománynak tekinti. Saját szerepét pedig abban látja, hogy még jobban tudatosítsa az emberekben: alapjában véve képesek vagyunk megváltoztatni a világot.

Arison karcsú, 51 éves nő, fesztelen mosollyal, és szívélyesen viselkedik. Üzleti birodalmát egy szerényen berendezett tel-avivi irodából irányítja, amelyet családi fotók, egy nagy akvárium és kortárs művészeti alkotások tesznek valamelyest otthonosabbá.
Abban reménykedik, hogy könyve humánusabb és felelősségteljesebb magatartásra ösztönzi majd az embereket. Bankja tanfolyamokat szervez a családi pénzügyek kezeléséről, honlapján az ügyfelek összeállíthatják saját költségvetésüket. A miami székhelyű Arison Alapítványon keresztül milliókkal támogatott izraeli kórházakat és emberbaráti szervezeteket. Arison szerint ugyanis nem lehet csak ésszel élni, az elmére és a szívre egyaránt szüksége van az emberi lénynek.

Jóllehet a New Yorkban született üzletasszonyt sokan felelőtlen örökösnek tartják - a Forbes magazin által 2,7 milliárd dollárra becsült vagyona nagy részét apjától örökölte -, arra törekszik, hogy nő létére komolyan vegyék a férfiak uralta izraeli üzleti világban. Kirshenbaum szerint bár az izraeli társadalom jót mulat Arison emberi gyarlóságán, csodálattal adózik emberbaráti tevékenységének és függetlenségének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását