2024. április 29. - Péter

MSZP: a büdzsé egy új összefogás költségvetése lesz

A 2010-es költségvetés azoknak az összefogása lesz, akik érdekeltek abban, hogy Magyarország fejlődjön, modernizálódjon, megállja a helyét az Európai Unióban, és jobb pozíciót foglaljon el a jelenleginél.
2009. október 6. kedd 13:54 - HírExtra
A szocialista politikus az ellenzékre utalva úgy fogalmazott, a koreográfia nem változott: a kormány benyújtja a költségvetést, majd "a papagájkommandó elindul, amely a +vonja visszától+ a különböző katasztrófák vizionálásáig mindent megenged magának".

Göndör István szerint a Fidesz még tartozik a magyar társadalomnak egy őszödi beszéddel.
Közölte: rövid távon a válságmenedzselés, a pénzügyi szféra működőképességének, valamint a munkahelyeknek a megőrzése a fő céljuk. Meggyőződésük szerint a 2010-es büdzsé nagyon szigorú pénzügyi fegyelmet követel mindenkitől, de teljesíthető - mondta.

Magyarország jelenlegi helyzetéről szólva kifejtette: magas az államadóssági ráta, mérsékelt a külső deficit, még mindig magas a kockázati felár, és az ország rá van szorulva a külföldi piacokra, a kereskedelemben az exportra. "Valóban nagyon keskeny a mozgástér, és ezért lenne fontos az, hogy arról beszéljünk, hogyan tudunk megfelelni annak a követelménynek, hogy egyben az egyensúlyt is megtartsuk, és a versenyképesség növelésére is felkészüljünk" - jegyezte meg.

Megerősítette, hogy a büdzsé nem választási költségvetés, hiszen - mint példázta - ha valaki rajzolna magának egy grafikont 1998-ról, 2002-ről és 2006-ról, azt tapasztalná, hogy jelentős növekedés van a hiányban - 8-9 százalék körüli -, ezzel szemben ugyanakkor jövőre 4 százalék körüli hiány prognosztizálható, "mi erre teszünk vállalást".

Az MSZP arra készül, hogy az ország versenyképességét javítani kell, ehhez pedig a hiánycél csökkentésére van szükség - hangsúlyozta a vezérszónok.

Göndör István szerint az ellenzék mindent elkövet azért, hogy feszültséget, hisztériát keltsen az országban, és minden, kívülről érkező hatást a kormány nyakába próbál varrni. Holott nem lehet azt mondani, hogy a világkereskedelem változásai a magyar gazdaságot érintetlenül hagynák - emelte ki.

Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzék szerint a hiánycélt nem kellene olyan szigorúan venni, Göndör István közölte: az MSZP számára ez az út nem járható, mert ez a bizalomvesztés újabb lépése lenne.

A képviselő többször hangsúlyozta: a 13. havi nyugdíj nem szűnt meg, csak felfüggesztették, a gyermekétkeztetés normatívája pedig nem csökken, sőt a jogosultsági kör szélesedik.

A 2010-es költségvetés, igaz, hogy fájdalommal, de megőrzi az egyensúlyt, és megteremti a feltételét annak, hogy a külső körülmények változása esetén Magyarország elsőként léphessen arra a pályára, amely egy biztos növekedést jelenthet az országnak - összegezte Göndör István; hozzátéve, reméli, a kormány nem vonja vissza a benyújtott költségvetést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását