2024. május 10. - Ármin, Pálma

SZDSZ: Ünnep volt a mai nap

Az SZDSZ szerint ez a szombat ünnep mindazoknak, akik hisznek az európai egységfolyamatban és az európai nemzetek közös jövőjében - írta közleményében Szent-Iványi István, az SZDSZ kül- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője.
2009. október 3. szombat 23:23 - HírExtra
A lisszaboni szerződésről tartott ír népszavazás eredménye az idei év egyik legfontosabb és legpozitívabb fejleménye - írta Szent-Iványi István. "Reméljük, hogy az ír választók meggyőző többségének döntése felgyorsítja a még késlekedő lengyel és cseh ratifikációs folyamat sikeres lezárását" - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint a lisszaboni szerződés átláthatóbbá, hatékonyabbá és demokratikusabbá teszi az Európai Uniót, lehetőséget ad arra, hogy az unió ne csak gazdaságilag, hanem politikailag is globális szereplővé váljék. A magyar liberálisok nagyra értékelik, hogy a szerződés jogilag egységes és kötelező érvényű alapjogi rendszert hoz létre Európában, amely nevesítve tartalmazza a kisebbségekhez tartozó személyek jogait is - közölte.

A dokumentum szerint a lisszaboni szerződés elfogadása véget vethet az Európa jövőjét övező politikai bizonytalanságnak, és végre az előtte tornyosuló valódi kihívások megválaszolására koncentrálhat Európa. Ezek közül is kiemelkedően fontos a mielőbbi kilábalás a pénzügyi válságból, az energiabiztonság megteremtése, a klímavédelem. A lisszaboni szerződés megfelelő alap "a saját értékeire büszke, versenyképes, biztonságos" Európa számára - tartalmazza a közlemény.

A dublini kormány tagjai és a dokumentumot elutasító csoportok nem sokkal a szavazatok összeszámlálásának megkezdése után szombaton egybehangzóan azt közölték, hogy elfogadta az ír választópolgárok többsége az EU reformszerződését az erről rendezett második népszavazáson. Az írek a tavaly júniusi első népszavazáson még elutasították a reformszerződést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását