2024. május 6. - Ivett, Frida

Az íreket ünnepli az egész Európai Unió

Elégedetten nyilatkoztak szombaton a lisszaboni szerződést megerősítő írországi népszavazásról az Európai Parlament (EP) különböző frakcióvezetői. Joseph Daul, a legnagyobb létszámú frakciónak, a kereszténydemokratákat tömörítő néppártiaknak a vezetője méltatta az ír választópolgárok bölcsességét.
2009. október 3. szombat 18:21 - HírExtra
A néppárti frakcióvezető a lisszaboni szerződés haladéktalan ratifikálására szólította fel Lengyelországot és a Cseh Köztársaságot. Guy Verhofstadt, az EP liberális csoportjának vezetője stílszerűen egy brüsszeli ír sörözőben nyilatkozott a sajtónak és gratulált az íreknek.

Az írek döntése "biztosítja közös jövőnket egy demokratikusabb és hatékonyabb Európában, és biztosítja azt is, hogy Írország az európai döntéshozatali folyamatok centrumában marad" - hangsúlyozta Daul, ezzel arra is utalva, hogy a népszavazás negatív eredménye esetén az európai integrációs folyamat további elmélyítésében az ír szigetország érdemben nem vehetett volna részt.


Az Európai Bizottság székházának tőszomszédságában található Kitty O'Shea's pubban összehasonlíthatatlanul más volt most a hangulat, mint a tavalyi elutasító ír referendum nyomott légkörű másnapján. Brüsszeli írek, arcukra festett YES felirattal önfeledten söröztek, miközben a zsúfolt kocsma különtermében a liberális frakcióvezető azt mondta újságíróknak: az európai integrációs folyamat nem az oka, hanem a megoldása lehet azoknak a problémáknak, amelyekkel a kontinens szembesül.

Az MTI kérdésére, hogy az ír népszavazás eredményének fényében mit üzennek a liberálisok Csehországnak, Verhofstadt azt válaszolta: "azt, hogy most már mind a 27 tagországban demokratikusan döntést hoztak az unió reformjáról. Václav Klaus pedig demokrata."

A cseh köztársasági elnök a parlamenti megerősítés ellenére mindmáig nem hajlandó aláírni a lisszaboni szerződés ratifikációs okmányát, és erre legutóbb felhozott indoka az, hogy meg kell várnia, mire jut a cseh alkotmánybíróság azzal a beadvánnyal, amit a lisszaboni szerződést ellenző konzervatív törvényhozók adtak be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását