2024. május 5. - Györgyi

A megyei önkormányzatoknak sem tetszik a költségvetés

A jövő évi költségvetés tervezetének visszavonását és az egészségügy finanszírozásának rendezését követelik a megyei önkormányzatok abban a nyilatkozatban, amelyet a kormánypárti többségű Heves Megyei Közgyűlés kivételével valamennyi testület elnöke, illetve alelnöke aláírt pénteken, a magyar megyék napján Szegeden.
2009. október 2. péntek 19:05 - HírExtra
Ódor Ferenc (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Borsod megyei közgyűlés elnöke azt mondta: a 2010-es költségvetés tervezete az önkormányzati rendszer finanszírozását olyan mértékben korlátozza, hogy az veszélyezteti a feladatellátást.

A feladatok és az azokhoz biztosított források között olyan szakadék van, amelyet sem további hitelfelvétellel, sem a meglévő ingatlanvagyon értékesítésével nem lehet áthidalni - közölte a politikus.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke szerint a költségvetés kapcsán a kormánynak nem az önkormányzatokkal, hanem az emberekkel van konfliktusa. A megyék nem intézményeikért emelik fel szavukat, hanem annak érdekében, hogy a kórházakban a betegeknek biztosítani tudják a gyógyulás, az iskolákban a gyerekeknek a tanulás lehetőségét.

A közös nyilatkozat szerint a megyei önkormányzatok sürgős feladatnak tekintik az egészségügyi csődhelyzet és a betegellátás anomáliáinak a kezelését. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány az egészségügyből történő forráskivonással az önkormányzatokra hárítja át a kórházak finanszírozási hiányának pótlását, miközben az önkormányzati források további 120 milliárd forintos csökkenését tervezi.

A dokumentumban Magyarország megyéi kérik a szlovák kormányt, hogy helyezze hatályon kívül az államnyelvtörvény módosítását. A magyar kormánytól pedig azt kérik, hogy addig ne legyen szlovák-magyar csúcstalálkozó, amíg a törvénymódosítást vissza nem vonják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását