2024. április 19. - Emma

Korruptivity - Az új őrület

Egy új kártyajáték próbál görbe tükröt mutatni annak a társadalomnak, amelyben mindennapjainkat tengetjük. A különbség csak az, hogy itt nekünk kell alakítanunk azokat a politikusokat és üzletembereket, akik megszedik magukat.
2009. október 1. csütörtök 17:50 - Pásztor Balázs
Változó szelek

Haladva az új idők szellemével, a régi korok klasszikus társasjátékaira reflektálva elméletben már megszületett a „Kérdezz, Fejelek!” és a „Garázdálkodj Okosan!”, de most a gyakorlatban is napvilágot az új őrület, aminek a neve „Korruptivity”. A játék két fiatalember ötletének, és több évig tartó lelkes tesztelésének eredménye, amely a mai - és a rendszerváltás óta eltelt húsz év - közéletet kívánja modellezni úgy, hogy közben mindenki remekül szórakozzon.

Az alapötlet és a név - egy honlappal egybekapcsolva - már 2003-ban megszületett, de a konkrét játék kifejlesztése csak két éve kezdődött el. A huszonévesek korosztályába tartozó Lőrincz Gábor (tervező) és a nála kissé idősebb Tanai Gyula (vizuális megjelenítés) saját pénzből, rengeteg baráti segítséggel hozta tető alá a projektet, amelynek gyümölcse most ért be.

Mivel a két év csiszolgatás során minden épp aktuális, nagyobb horderejű ügyet próbáltak belevinni a játékba, így azoknak garantáltan remek szórakozást nyújt, aki rendszeresen a kezébe veszi valamelyik napilapot: visszaköszönnek a nagyobb csattanók, és az egyéb „véletlen egybeesések”. A játék segítségével a közéletről „nem csak olvasunk, hanem a részévé is válhatunk”.


Fotók: Fejér Bálint

Legyünk korruptak

A készítők szerint próbáltak egy „hangsúlyozottan pártsemleges, és mindenféle ideológiáktól mentes, ám minél viccesebb és minél szemléletesebb” játékot létrehozni, amely hasonlít a mai magyar valóságra. Maga a kártya logója már sok mindent elmond a játék szellemiségéről: a szabadságszobrot ábrázolja, ami egy méretes banánt tart magasba. Magukat a kártyákat hasonló, kifejezetten humoros képek és aláírások díszítik - a sárdobálás nevű lap aláírása például „hagyományos magyar népi játék”. A rajzok szándékosan nem ütnek meg egy bizonyos, gyerekes szintnél többet - bár egy hajszálnyival nagyobb igényesség nem ártott volna a megcélzott színvonalnak.

A játék célja, hogy te legyél a leghatalmasabb (ezt hatalompontban mérik). Ehhez különböző ügyleteket kell véghezvinned (például a segélyek elosztását), aminek végrehajtásba rengeteg minden beleszólhat (politikus, egy fiktív dokumentum, némi csúszópénz, vagy épp egy ellentüntetés). Minden kártyának van népszerűség és korrupció értéke, amik nagyban befolyásolják az ügyletek véghezvitelének sikerességét. Egy ügylet végén egészen szép ki történetet kapunk, amit összefűzve, egy a játékosok által szerkesztette újságcikként felolvasva leképezhetjük, hogy tulajdonképpen mi is történt.

A Korruptivity több változatban játszható: van rövid, szórakoztató (álhírgyár) és hosszabb, gondolkodtató-taktikai változata (kitalált közélet) is, ráadásul különböző kiegészítő- szabályokkal mindkét vonal erősíthetővé, illetve egymáshoz közelíthetővé válik. Az alapdoboz 213 különféle kártyát tartalmaz, amihez sikeresség esetén további kiegészítők megjelenése várható - ráadásul saját kártyák megalkotására is van lehetőség. Alapból a tizenkét éven felülieknek lett kitalálva, és egy dobozzal 2-6 személy szórakozása garantálható - de igény szerint akár több doboz is összekeverhető.



Háttér


Rövidhírek a Korruptivity világából
Hamarosan bevezetésre kerülhet a végletekig leegyszerűsített számlázó rendszer, ami még jót is tehet, hiszen könnyebb lesz hivatalosan csalni, mint a minden létező előírásnak megfelelő bizonylatot készíteni.

Készülőben az új univerzális OKJ-s képzéscsomag, amit minden kamara és céh egységes közös nevezőre helyezkedve, közepesen szánalmasnak tart.
A játék mögött egy egész apró, a valóshoz igen hasonló, szatirikus világ áll, aminek egy honlap szolgáltatja az alapot. A Korruptivity világán a valóstól annyira nem is eltérő minisztériumok működnek, hírek jelennek meg, és gazdasága is virágzik - már ha a vezetők zsebéről van szó. A honlapról letölthető a szabálykönyv is, valamint hamarosan itt lát majd napvilágot a játék online verziója.

Egy doboz ára 4990 forint, amely a jövő héttől bármelyik játék és kártyaboltban megvásárolható, illetve a honlapon már most utánvétellel megrendelhető. A kiadás kifejezetten igényes, kártyák jó minőségűek - és ha valaki nagyon sokat játszana, akkor rendelhető hozzá kártyavédő is. Alapból ötezer darabot készítettek a játékból - amelyből az első ötszáz sorszámozott - és a készlet elfogyása után igény szerint újabbakat gyártanak majd.

A készítők nem voltak hajlandóak konkrétumokat elárulni a befektetés konkrét mennyiségéről, de annyit elmondtak, hogy „nem sok, és nem is kevés pénztől van szó” - és hogy rengeteg munka volt vele. Azt is elárulták, hogy nagy siker esetén a nemzetközi piacra is betörnének az ötlettel, hisz korrupcióban ott sincs hiány.



Tanai Gyula szerint a játék jól megmutatja, hogy az utóbbi években bizonyos szavak értelmezése menyire lett flexibilis - úgy mint az erkölcs, a politikus, az okosság vagy a maga politika. Elmondása szerint azért választották a kártyajáték-formát a hagyományos társas helyett, mert ez jobban reflektál a mai fiatalok igényeire, és ugyanúgy képes felmelegíteni a családi tűzhelyeket, mint anno a társasjátékok - ráadásul sokkal könnyebben hordozható.

Újságírói kérdésekre a páros elmondta, hogy a Korruptivity nem bagatellizálja a problémákat, hanem inkább segít azokat megérteni. Közölték, nem volt céljuk konkrét személyiségeket megjeleníteni, hogy versenyeket is fognak szervezni a játékból, és hogy a végcéljuk az, hogy „minden magyar háztartásban legyen egy csomag” belőle. Lőrinc, az egyes kártyaötletek hátterét firtató kérdésre azt válaszolta, hogy ” elég ha valaki bekapcsolja a híradót és jegyzetel, azzal máris összehozhat néhány kártyát.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását