2024. május 5. - Györgyi

Az MSZP az OGY elé vinné az önkormányzatok ügyét

Az MSZP arra kérte a fideszes képviselőket, hogy az Országgyűlés bizottságaiban, a plenáris ülésén vitassák meg az önkormányzatokat érintő jövő évi költségvetési elvonást.
2009. szeptember 28. hétfő 18:23 - HírExtra
Ezt Gy. Németh Erzsébet, a parlament önkormányzati bizottságának szocialista elnöke mondta hétfői sajtótájékoztatóján, arra reagálva, hogy a fideszes önkormányzati vezetők október 10-re a fővárosi Kossuth Lajos térre tüntetésre hívják polgármestereket, az önkormányzati képviselőket, bizottsági tagokat és alkalmazottakat.

Gy. Németh Erzsébet szerint a tüntetés korai, mint mondta, az nem az első fok a probléma megoldására, először a tárgyalóasztal mellett, az Országgyűlésben kellene a kérdéseket rendezni.

Kiemelte: az önkormányzatokat érintő fejezetnél a kormány szerepeltet olyan megoldásokat, amelyeket a fideszes önkormányzati vezetők, köztük Kósa Lajos korábban kezdeményezett.

Az önkormányzatokat érintő elvonás mértéke jövőre 4,7 százalék - közölte a szocialista politikus, azzal, hogy ez a mérték jóval elmarad a gazdasági recesszió mértékétől. Hozzátette: a helyhatóságokat érintő nettó 85 milliárdos megvonás tartalmaz fájdalmas tételeket, de ezek jó részét más forrásból lehet pótolni, illetve körültekintő tervezéssel kiválthatják ezeket.

Gy. Németh Erzsébet szerint az 50 milliárd forintos hazai fejlesztések leállítását ki lehet váltani uniós forrásokkal. A kormányzat vállalta - fűzte hozzá -, hogy ezekhez a forrásokhoz könnyebben juthatnak hozzá az önkormányzatok.

Marad 8 százalék a helyben maradó személyi jövedelemadó, ez forrásbővülést jelent az önkormányzatoknak, amelyek jövőre nagyobb mozgásteret kapnak a normatívák összevonása miatt - közölte.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP benyújt-e be az önkormányzati költségvetési támogatást érintő módosító indítványokat, Gy. Németh Erzsébet azt válaszolta: akkor nyújtanak be módosító javaslatokat, ha erre megalapozott lehetőséget látnak. Felhívta a figyelmet, hogy a kormánnyal hosszasan egyeztettek erről a fejezetről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását