2024. április 20. - Tivadar

A nők nem tudnak titkot tartani, de a férfiak sem

Egy tanulmány szerint a hölgyek két napig sem tudnak magukban tartani egy titkot, de egy másik kutatás szerint a férfiak sem jobbak a nőknél. Lételemünk a pletyka!
2009. szeptember 28. hétfő 07:40 - Kővári Adrienn
A legtöbb férfi szereti kijelenteni, hogy minden nő pletykás, pedig ez a mondat így nem teljesen igaz. A hölgyek is tudják magukról, hogy a titoktartási képesség náluk nem éppen megfelelően fejlődött ki, ennek ellenére senki sem szereti magáról azt állítani, hogy mennyire pletykás lenne.

Ha mélyen magába tekint az ember, akkor rájöhet, hogy bizony titkokat kifecsegni nem is annyira rossz dolog, mint ahogy hangzik. De miért is jó ez nekünk? Miért élvezzük, amikor másokat kibeszélhetünk, s miért nem túl egészséges ez?

A számok sajnos nem hazudnak

Nicholas Emler professzor
„A beszéd különböztet meg minket a főemlősöktől. A beszélgetés, a pletykálkodás során sokat tudhatunk meg olyan személyekről, akikkel sohasem találkoztunk. Személyesen csupán meghatározott létszámú csoportot vagyunk képesek megfigyelni. A pletyka révén azonban akár százezer személyről is szerezhetünk információt, anélkül, hogy személyesen megismernénk őket. A pletyka tehát alapvető fontosságú az emberi társadalom szempontjából"
Egy friss kutatás megállapította, hogy a nők nem tudnak 47 óránál tovább megőrizni egy titkot. Hogy ezt mire is alapozták? Hiszen akárhogy is számoljuk, ez még két nap sincs, ami nagyon kevés. A felmérést háromezer nővel végezték el, s tízből négyen vallották azt, hogy képtelenek titkot tartani.

A 18-65 év közötti hölgyekkel végzett felmérésben a titoktartásra képtelen nők számára mindegy volt, hogy a kikotyogott információk mennyire tartalmaztak személyes vagy kínos információkat.

Ennek ellenére nagyon érdekes, mert a felmérésben részt vett hölgyeknek a 83 százaléka úgy érzi, gondolja magáról, hogy sosem árulnának el olyan titkot, amit csak rájuk bíztak. Ráadásul megbízhatónak is érzik magukat.

A felmérést a Wines of Chile készítette, akik egyébként borpromócióval foglalkoznak. Kiderítették azt is, hogy a nők 45 százaléka csak azért pletykálkodik, mert nem tudják magukban tartani az információkat. Amíg elmondják a titkokat, addig megkönnyebbülnek, de utána mindig kényelmetlenül érzik magukat. Viszont a pletykálkodásnak megvan az oka is, a titkokat kikotyogó hölgyeknek több mint fele az alkoholt teszi felelőssé.

Őszintén, miért is pletykálkodunk?

Az alkoholra fogni egy nagyon jó indok, mert ha az ember belegondol, tényleg van benne némi igazság. Bódult állapotban könnyebben megered az ember nyelve, s olyankor még a következményekkel sem tud számolni. Viszont nem lehet mindent az alkoholra fogni, mert egy titoknak még így is titoknak kellene maradnia.

Akkor mégis miért adja örömmel tovább a rábízott titkokat az ember? Ennek csak egy oka lehet: mert szereti. Nem másoknak akar keresztbe tenni a pletykás ember, persze egyesek pontosan emiatt teszik.

Létezik viszont az emberek azon kategóriája, akiknek egyszerűen csak úgy kicsusszannak a szavak a szájukon, s ez ellen szinte semmit sem tehetnek. A legtöbb ember szeret mások ügyes-bajos dolgaival foglalkozni, s ez teret ad a pletykálkodásnak. Nemcsak a nők szeretnek másokról beszélni, hanem a férfiak is. Ennek nagy veszélye az, hogy könnyen megbánthatjuk azt, akinek kikotyogjuk a titkát. Az ember bizalmatlan lehet mások felé, s inkább megtartja magának a titkait, gondolatait. Barátságok, kapcsolatok érhetnek véget egy kis pletyka miatt, hiszen a legtöbb esetben, ha ránk bíznak valamit, azt azért teszik, mert megbíznak bennünk, s nem azért, hogy majd mástól hallják vissza a történetet.

Csak óvatosan pletykálkodjunk

Elkerülhetetlenek a kisebb-nagyobb kibeszélések, mert képtelenség, hogy állandóan magáról meséljen az ember, így előbb-utóbb másokról fog beszélni. Nicholas Emler professzor megállapította, hogy a beszélgetéseinknek a 80 százalékát a pletykálkodás teszi ki, viszont ennek csak 5 százaléka rosszindulatú.

Emellett úgy gondolja, hogy hiába tartja mindenki a nőket pletykásabbnak, ami ugye a fentebb említett tanulmányból is kiderült, ez mégsem igaz. Ennek ellenére ő úgy látja, hogy a férfiak kétszer annyit foglalkoznak mások kivesézésével, mint a szebbik nem.

A pletykálkodásról leszokni lehetetlenség, de azért nem árt kétszer is meggondolni, hogy melyik ránk bízott titkot fogjuk éppen másoknak is kikotyogni. Jobban tesszük, ha mosolygósan csak annyit mondunk a másiknak: ez titok.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását