2024. április 26. - Ervin

Medve a vérszomjas bürokrácia karmai között

Egy Miska névre hallgató, Csuvasföldön élő medve életére tör az orosz bürokrácia. Az orosz hivatalok egymásnak passzolgatják a szerencsétlen állatot, miközben a gazdája mindent elkövet a megmentésért.
2009. szeptember 26. szombat 18:40 - HírExtra
Miska két éve került egy Szergej nevű csuvasföldi üzletemberhez pici, szőrős gombolyagként, s ha nem fogadják be, biztos pusztulás lett volna a sorsa. Cumisüvegből táplálták, a házban lakott, és a család kedvence volt. Amikor nagyobbacska lett, Szergej a Csebokszáritól 110 kilométerre lévő, út menti kávézója mellett épített Miskának ketrecet.

A baj azzal kezdődött, hogy a helyi ügyészség megkereste az állami mezőgazdasági felügyelet helyi hivatalát azzal, hogy a kávézó mellett egy medve él, s hogy vajon ez rendjén való-e. A felügyelet továbbküldte a megkeresést a vadászati és halászati szolgálathoz. Ez utóbbi felügyelői tisztázták, hogy a medve származása ismeretlen és Miska nem rendelkezik dokumentumokkal, vagyis állami tulajdon.

Megpróbáltak helyet keresni neki egy állatkertben, de nem találtak. Úgy döntöttek, valamennyire legalizálják Miskát: előírták a gazdájának, hogy építsen neki nagyobb és erősebb kifutót, és amikor ez megtörtént, a medvét elkobozták, de mivel a hatóságnak nincs pénze ilyesmire, egyelőre gazdájára bízták és kiállítottak neki egy ideiglenes tartási engedélyt.

Papíron tehát Miska most a vadászati és halászati szolgálat tulajdona, de az igyekszik átadni az állami vagyonkezelőnek, amelynek árverésre kellene bocsátania az állatot, azonban esze ágában sincs átvenni.

A mezőgazdasági felügyelet azonban elégedetlen volt a helyiek által kiötlött megoldással: következő ellenőrzésén kiderítette, hogy Miska ugyan jól és elégedetten, de illegálisan él, és lévén állami tulajdon, sorsát a törvény szerint kell rendezni, vagyis el kell kobozni és árverésen el kell adni, vagy le kell lőni.

Több se kellett: kirobbant az elégedetlenség, Miskának híre járt az egész köztársaságban és még a helyi kormány ülésén is témává lett. Azóta a mackó a szövetségi és a helyi hatóságok harcainak középpontjában áll.

Illetve ül: nagy kifutójában bárki láthatja, hogy igen jó bőrben van, a szőre ragyog, és elégedett az élettel. Volt már rá példa, hogy megragadott egy ottfelejtett seprűt, és söprögetni kezdett, és amikor jönnek az ellenőrök, képes elbújni a házban.

Az illetékesektől az esetről beszámoló Komszomolszkaja Pravda című lap megtudta: a megoldás alighanem az, hogy a majdani árverésen Szergej, Miska gazdája megveszi a mackót. A csinovnyikok azonban elmondták: Oroszországban évente mintegy 2000 medvét lőnek ki megfelelő engedélyek alapján, s ennek következtében jó 4000 bocs pusztul el. Pedig elég lenne megtiltani a vadászok behatolását a medvebarlangokba, de ez nem szerepel a törvényben.

Szergej, Miska gazdája el van keseredve, de eltökélt szándéka, hogy megtartja a medvét, ha kell, megveszi az árverésen. Lelkesen mesélte: az általa hívott szakemberek megállapították, hogy Miska első téli álmára készül, s már építik is neki a barlangot.

A Komszomolszkaja Pravda a jellegzetesen orosz történethez fűzött kommentárjában megállapította: a szövetségi és a helyi hatóságokat teljesen lefoglalja a Miska körüli harc: fő foglalkozásuk a túlélés, s semmi egyébbel nem tudnak ésszerűen foglalkozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását