2024. május 2. - Zsigmond

5 és fél millió egy átlagos vesztegetés

Oroszországban az átlagos vesztegetési összeg 927 ezer rubel (mintegy 5,673 millió forint) - jelentette be Alekszandr Nazarov, a korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó belügyminisztériumi egység vezetője.
2009. szeptember 25. péntek 20:00 - HírExtra
Nazarov a korrupció ellen fellépő társadalmi szervezetek képviselőivel tartott találkozón elmondta, hogy nem csupán a vesztegető magánszemélyek, hanem a hatalmi struktúrákban és a hatóságoknál, főhatóságoknál működő szervezett csoportok leleplezésében is jelentős sikereket értek el az utóbbi időben.

A találkozót abból az alkalomból tartották, hogy Rasid Nurgalijev belügyminiszter egy hónapot adott a vezetése alatt álló főhatóságnak a korrupció teljes kiküszöbölésére, és ez a hónap letelt.

Nazarov arról ugyan nem szólt, hogy hány rendőrt kaptak rajta vesztegetés elfogadásán, de azt elmondta, hogy az elmúlt fél év alatt 91 vámtisztet, 134 végrehajtót, 13 tűzrendészeti felügyelőt és 5 bírósági munkatársat lepleztek le.

Az orosz társadalom egyik legnagyobb rákfenéje a korrupció - ezt már Dmitrij Medvegyev államfő is többször kifejtette, s legutóbb a lakosság tanácsait is kérte a vesztegetések elleni fellépéshez, mivel eddig minden vonatkozó program kudarcot vallott.

Oroszországban vesztegetik a bíróságokat, az ügyészeket - az igazságügyi szervekben bízik a lakosság a legkevésbé -, továbbá elsősorban a hivatalnokokat. Ha valakinek valamilyen hivatalos igazolásra sürgősen szüksége van, vagy netán néhány perccel az ügyfélfogadási idő lejárta után érkezik valamely hivatalba, némi kenőpénz árán megoldható a probléma.

Az üzletemberek esetében az illetékesek is tudják, hogy mi múlik együttműködésükön, s ennek megfelelően emelkedik a vesztegetés összege, néha sok millió rubelig, amint az átlagos értékből is kiderül. Az átlagban ugyanis benne vannak azok az 1000-2000 rubelek is, amelyeket a közlekedési rendőröknek fizetnek az autósok. Köztudott, hogy egy-egy ilyen rendőr naponta akár több tízezer rubelt is megkeres ilyen módon.

A Komszomolszkaja Pravda című lap által megkérdezettek szinte egybehangzóan úgy vélték, hogy nem hogy a Nurgalijev szabta egy hónapban, de az utóbbi száz, sőt ezer évben sem mutatkozott semmiféle változás ezen a téren.

Az orosz beszámolóval szinte egy időben hozta nyilvánosságra éves jelentését a korrupció elleni küzdő Transparency International elnevezésű nemzetközi szervezet is, amely a 180 országot tartalmazó listáján a 147. helyre tette Oroszországot, nagyjából hasonló szintűnek értékelve az itteni korrupciós helyzetet, mint Szíriáét, Kenyáét és Bangladesét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását