2024. április 29. - Péter

Kielégítően szerepelt a Magyar Koalíció

Kielégítően szerepelt a szerbiai választásokon a három párt alkotta Magyar Koalíció annak ellenére, hogy a szabadkai helyhatósági választáson nem sikerült elérnie kitűzött célját, vagyis azt, hogy a városi közgyűlés legnagyobb ereje legyen - jelentette ki
2008. május 12. hétfő 12:07 - Hírextra
A választás éjjelén, a szavazatok kis részének feldolgozása után nyilatkozó politikus szerint az Észak-Vajdaság központjában a Boris Tadic elnök vezette Európai Szerbiáért koalíció lesz a legerősebb, de előnye nem olyan nagy a Magyar Koalícióval szemben, mint remélte.

A magyar külügyminiszter szerint a szerbiai előrehozott parlamenti választás első hivatalos részeredményei azt mutatják, hogy Szerbiában az emberek többsége az európai értékek iránt elkötelezetten gondolkodik. Göncz Kinga hétfőn az MTI-nek adott nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy stabil és demokratikus kormánya lesz Magyarország déli szomszédjának.

A külügyi tárca vezetője kiemelte, hogy a vasárnapi voksolás első hivatalos részeredményei szerint a Boris Tadic elnök uniópárti Demokrata Pártja vezette Európai Szerbiáért pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot. A meglehetősen magas részvételi arány azt jelzi - mutatott rá -, az embereknek valóban lényeges volt, hogy véleményt nyilvánítsanak a Szerbia sorsát meghatározó kérdésben.
Magyarország számára különösen fontosnak mondta, hogy stabil és demokratikus kormánya legyen Szerbiának. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány összetétele még a választás végleges eredményétől és a koalíciós tárgyalások alakulásától függ.

Úgy fogalmazott, hogy a szerbiai stabil és demokratikus kormány nem csak szomszédsági helyzetünk, hanem a vajdasági magyarok miatt is fontos. Göncz Kinga örömét fejezte ki, hogy a vajdasági magyar pártok egységesen léptek fel, és egyértelműen Szerbia európai útját támogatták, így támogatói voltak Boris Tadicnak és az uniópárti Demokrata Pártnak.

Az első hivatalos részeredmények szerint Boris Tadic elnök uniópárti Demokrata Pártja vezet a szerbiai előrehozott parlamenti választásokon. A szavazóhelyiségek 33,91 százalékában leadott szavazatok feldolgozása után a Tadic pártja vezette Európai Szerbiáért pártszövetség a szavazatok 36,69 százalékát kapta - közölte hétfőre virradóra a Köztársasági Választási Bizottság (RIK).

Tomislav Nikolic nacionalista Szerb Radikális Pártja (SRS) a szavazatok 28,57 százalékát, Vojislav Kostunica leköszönő kormányfő Szerbia Demokrata Pártja és szövetségese, az Új Szerbia Pártja pedig a szavazatok 13,54 százalékát kapta.
 
A Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök nevével fémjelzett, ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt szavazatainak aránya 9,14 százalék, a Nyugat-barát Liberális Demokrata Párté 4,64 százalék, a Magyar Koalícióé pedig 1,24 százalék. A RIK szerint a részvételi arány 62,48 százalék volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását